Designul și estetica blugilor

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere. 1
Capitolul I – Istoria blugilor . 2
1.1 – Istoria blugilor creati de Mariah Carey .3
Capitolul II- Tipuri de blugi ..4
2.1 – Clasificarea blugilor . 6
Concluzii . 6

Extras din referat:

Introducere

Inca din anul 1853, blugii sunt cunoscuti in lume, datorita lui Leob Strauss, cunoscut astazi ca fiind Levi’s, care a deschis la San Francisco, o sucursala de activitati textile desfasurata de fratii sai. La 20 mai 1873 alaturi de Strauss, intra in afacere Jacob Davis, cunoscut ca initiatorul unei genialitati, prin aplicarea de nituri metalice pe partile cele mai expuse uzurii. In anul 1890 ia nastere 501 Levi’s, fiind de culoare albastru-inchis si etaleaza o serie de nasturi pentru sustinerea bretelelor, un buzunar anterios adanc, pentru ceas, si o catarama la spate, care strange talia, dupa dorinta fiecaruia.

In anul 1935, apar blugii de dama.

Un deceniu mai tarziu, scolile si universitatile sunt invadate de elevi si studenti in blugi. Vanzarile ating cifre record de o suta de milioane de perechi pe an.

In anul 1999, Mariah Carey, lanseaza moda blugilor cu talie foarte joasa, carora li s-a smuls betelia.

In prezent exista o multitudine de tipuri de blugi. De exemplu: blugi cu aspect uzat, negrii, in culori aprinse, deasupra gleznei, cu detalii originale etc.

Capitolul I – Istoria blugilor

Istoria blugilor incepe in America anului 1853, cand un pusti de 24 de ani de origine bavareza, pe numele lui, LeobStrauss ( transformat apoi, in Levi), pleaca de la New York la San Francisco, pentru a deschide o sucursala a activitatii textile desfasurate de fratii sai. Locatia e mai mult decat nimerita: in 1848, in California de Nord se descoperisera mine de aur, iar personajul nostru se molipseste inevitabil de febra aurului, care, in cazul sau, s-a concretizat in transformarea stofelor grosolane din bumbac intr-un bestseller printre mineri.

Un cumparator asiduu e Jacob Davis, croitor din Nevada, initiatorul a ceea ce azi e considerata o genialitate, aplicarea de nituri metalice pe partile cele mai expuse uzurii, cum ar fi buzunarele. Neavand bani suficienti pentru a cumpara brevetul, Davis ii cere lui Strauss sa intre in afaceri cu el. Cei doi cheltuie 68 de dolari cu actele si, in 20 mai 1873, au in mana exclusivitatea pe 20 de ani a productiei de pantaloni cu nituri metalice.

In 1890, Levi’s incepe sa-si numeroteze modelele.Iau nastere 501 Levi’s. Sunt din panza de culoarea albastru-inchis, de la fabrica din Amoskeag, New Hampshire, si etaleaza o serie de nasturi pentru sustinerea bretelelor, un buzunar anterior adanc, pentru ceas, si o catarama la spate, care strange talia dupa dorinta fiecaruia. Eticheta, la inceput din piele, cu desenul unei perechi de blugi trasi de doi cai, pentru a demonstra rezistenta tesaturii la orice fel de soc, apare pentru prima data în 1887. Minusculul steag rosu cu insemnul marcii, in schimb, isi face aparitia exact dupa 50 de ani. Dar intotdeauna e vorba despre mici variatiuni pe aceeasi tema.Infinita oscilare moderna intre modelele mulate sau comode, prespalati artistic sau inginereste, i s-ar fi parut cowboy-ului dur de altadata, destabilizanta. In orice caz, acesti pantaloni atat de comozi n-ar fi fost niciodata exportati din ranch-ul californian si nici n-ar fi urcat pe scara sociala de la uniforma de lucru la aliat incontestabil al timpului liber, daca la un moment dat Hollywoodul n-ar fi inceput sa faca filme western. Iar Gary Cooper si John Wayne, cavaleri ai binomului estetic maxilar patrat & privire patrunzatoare, devin noul ideal masculin.

In 1935, pentru a satisface cerintele doamnelor cu suflet de cowgirl, Levi’s lanseaza primii blugi de dama, care se muleaza perfect pe silueta tipica epocii, foarte stransi pe talie si cu solduri largi.

In Italia, odata cu eliberarea de sub dominatia nazista, tot ceea ce poarta marca made in USA, de la ciocolata la tigari, devine obiectul incontestabil al dorintei. Blugii imbracati de soldatii in retragere isi castiga primul podium international.De la libertate la protest, pasul e foarte mic. In anii ’50, blugii sunt standardul clasei muncitoare, dar si al celor care se opun conformismului. Studentilor americani le e cu desavarsire interzis sa-i poarte la cursuri. Exact un deceniu mai tarziu, scolile si universitatile sunt invadate de elevi si studenti in blugi, care il asculta pe Bob Dylan si il citesc pe Jack Kerouac. Rezultatul: vanzarile ating cifre record de o suta de milioane de perechi pe an.

Moda hippie produce o schimbare: blugii, obligatoriu evazati, sunt brodati, batuti cu tinte, pictati de mana, sfasiati, decolorati si personalizati in cele mai mici detalii.

In anii’70, blugii la moda sunt foarte stramti si cu talie joasa. Pentru a invinge in lupta cu fermoarul, cine ii imbraca e constrans sa-si tina rasuflarea ca si cum ar trebui sa intre intr-un corset din secolul al XIX-lea. Blugii devin la fel de versatili ca si moda care, in fiecare an, ii impune altfel. De la foarte stramti la evazati, cu tivul intors pe fata, apoi in interior.Finalmente, sunt aceptati in localurile cele mai exclusiviste.

In anii ’80, incepe specializarea in decolorari artificiale.Iau nastere tehnicile de prespalare si ale stonewash-ului. Acesta din urma e efectuat, la inceput, cu pietris, apoi cu bucati de piatra ponce care prezinta avantajul de a aluneca odata cu stofa in loc sa se depoziteze pe fundul cazilor de spalare. Cele mai folosite pietre ponce pentru curatare, datorita porozitatii lor, sunt cele din Turcia si Sicilia.

Observații:

Universitatea Petrol Gaze Ploiesti

Facultatea de Stiinte Economice

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Designul si Estetica Blugilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 998 cuvinte
Nr caractere:
10 838 caractere
Marime:
24.71KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!