Cutremur urmat de tsunami în America Samoa

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

SCURTA DESCRIERE 2
CONSECINTE 2
MASURI DE AMELIORARE A SITUATIE CREATE 3
MASURI 4
CAUZE 4
GRADUL DE ACOPERIRE MEDIA 5
BIBLIOGRAFIE 7

Extras din referat:

SCURTA DESCRIERE

Cutremurul din Samoa cu o magnitudine de 8.1 a avut loc la ora 6:48 ( 20:48 ora Romaniei ) in data de 29 septembrie 2009. Epicentrul a fost localizat la circa două sute de kilometri sud-vest de Apia, potrivit unei informaţii preliminare a US Geological Survey. Acesta a fost catalogat ca fiind cel mai mare cutremur al anului .

Un cutremur de o asemenea amploare genereaza uneori tsunami locale care pot avea efecte destructive de-a lungul coastelor situate la o sute de kilometri de epicentru.

In urma cutremurului s-a produs un tsunami care a provocat pierderi insemnate in Samoa si Tonga. Centrul de avertizari tsunami a inregistrat o ridicare a nivelului apei cu 76 mm in zona epicentrului , iar specialistii din Noua Zeelanda au declarat ca Inaltimea valului a fost estimata la 7,5 metri, acesta provocand cele mai mari pagube si distrugand numeroase cladiri in zona de coasta.

Epicentrul cutremurului a fost in Pacific, in largul insulei Samoa Americana si a fost de 8.3 grade, conform Institutului american de geofizică.

CONSECINTE

Los Angeles Times relata : “ 4 valuri de tsunami de 4.6m si 6.1m inaltime au lovit America Samoa la scurt timp dupa cutremur . Valurile au inundat insula , lasand foarte multe masini ingropate in norori “.

In urma dezastrului a fost afectat Parcul National si a fost distrus centrul turistic, atat de ravnit de vizitatori. Un “sat” aflat pe plaja a fost declarat disparut , lasand in urma cel putin 14 morti . Multi dintre cei care locuiesc in America Samoa au declarat ca sunt raniti sau ca au ramas fara locuinta.

De asemeana au fost declarati a fi disparuti o mare parte din locuitorii din satele Leone si Pago-pago.

Un corespondent de la postul international de radio din Noua Zeelanda a transmis faptul ca centrul Pago-pago , cel mai mare sat din America Samoa , a suferit mari pierderi dupa tsunami , inundandu-i –se strada principala , multe masini fiind grav avariate si afacerea legata de frumusetea plajei eradicata.

Guvernatorul Americii Samoa , Togiola Tulafono era in Honolulu in momentul dezastrului. Acesta a urmarit si a monitorizat intamplarile pentrecute , dar a intampinat dificultati , deoarece mijloacele de comunicare au cedat. El a declarat ca din cauza principiilor si traditiilor pe care le au cei care apartin comunitatii, niciun om nu va fi considerat inutil sau in plus , si ca toti contribuie la ameliorarea situatiei create de fortele naturii.

Generalul locotentent Aitofele Sunia a anuntat ca datorita cutremurului , infrastructura electrica a suferit mai multe deteriorari. Principalul generator de electricitate din Satala a fost avariat , lucru ce a facut ca centrul Faga’alu sa ramana fara electricitate. Generatorul a fost declarat nefunctional timp de o luna de zile, pana ce reparatiile au fost facute.

Sistemul de apa a fost de asemenea avariat la cutremur , iar rezerva de apa potabila a partii de est a Americii Samoa a fost intrerupta din cauza rupturilor conductelor de apa.

MASURI DE AMELIORARE A SITUATIE CREATE

ASPA ( American Samoa Power Authority ) a anuntat ca va aduce apa in camioane speciale pentru a putea aproviziona populatia . aceasta a fost sfatuita sa fiarba apa inainte de a o consuma.

Aeroporturile din Samoa şi Samoa Americană au fost închise, ca măsură de precauţie.

Presedintele Barack Obama a declarat evenimentul ca fiind un dezastru major pentru teritoriile dependente , America Samoa dand drumul la rezervele federale pentru a puta sustine salvarea celor raniti si a se lua masurile de siguranta necesare.

La sustinerea situatiei s-au alaturat FEMA ( Federal Emergency Management Agency) cu o echipa de logisticieni , cei de la HHS ( Department of Helth and Human Services ) , Paza de coasta, Administratia Federala a Aviatiei si Ministerul Apararii.

Lucrurile de baza cum ar fi repararea generatorului de electricitate, ajutorul medical ( personal +medicamente ) si multe alte aspecte au stat in mainile FEMA, HHS , Paza de coasta plus cei de la Agentia de Protectie a Mediului , Crucea Rosie si o parte din inginerii armatei americane.

MASURI

O cercetătoare de la Univearsitatea Notre Dame a urmărit efectele unui scenariu asemănător, devastatorul tsunami din decembrie 2004, din Oceanul Indian. Valul a înghiţit comunităţi întregi la doar câteva minute după cutremur.

Mary Beth Oshnack a lucrat împreună cu un inginer civil, Tracy Kijewski-Correa, la modificarea unui hotel în Thailanda care suferit daune după ce a fost lovit de valuri.

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE MARKETING

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cutremur Urmat de Tsunami in America Samoa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 451 cuvinte
Nr caractere:
8 002 caractere
Marime:
12.64KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!