Ceaiul Negru - Mărfuri Alimentare și Securitatea Consumatorului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Capitolul 1: Caracterizarea generală a sortimentului

1.1 Prezentare si importanta in alimentatie

Ceaiul negru provine din planta Camellia sinensis, cunoscut de multă lume sub numele de ceai chinezesc, este una dintre cele mai răspândite remedii naturale în întreaga lume, alături de ceaiul verde. Atât ceaiul negru cât şi cel verde sunt originare din sudul Chinei şi nordul Indiei, de multe secole, cu mult înainte de era noastră. Astăzi ele sunt răspândite în culturi în regiunea tropicală şi subtropicală a Asiei, în Africa tropicală şi mai recent în America Latină şi Orientul Apropiat. Un lucru important de remarcat este că ambele ceaiuri sunt preparate din aceeaşi plantă, diferenţa făcându-se doar la modul de tratare al frunzelor.

Descrierea plantei

Ceaiul negru se obţine dintr-un arbust cu înălţimea de 1 metru, care poate creşte uneori însă chiar şi până la 10 metri. Pentru prepararea ceaiului se folosesc frunzele acestui arbust care cresc la cea mai mare înălţime. Frunzele au formă ovală, sunt pieloase şi au margini dinţate. Prin fermentarea acestor frunze se obţine ceaiul negru, iar prin expunerea lor la abur se obţine ceaiul verde. De remarcat, la arbustul de ceai mai sunt florile albe cu miros dulce şi fructele care au o formă de capsulă rotundă.

Utilizarea medicală a ceaiului negru

Potențiale beneficii:

- Sistemul cardiovascular: consumul de ceai inbunatateste elasticitatea vaselor de sânge și previne apariția bolilor cardiovasculare prin scăderea nivelului de colesterol LDL, atenuarea proceselor inflamatorii asociate aterosclerozei, susținerea funcțiilor endoteliale normale, reducerea trombozei.

- Sistemul nervos;

- Cancer: portivit studiilor, ceaiul verde ajută sistemul imunitar împotriva toxinelor ce cresc riscul bolilor canceroase, scade capacitatea invadatoare a celulelor tumorale în cazul cancerului de sân, contracarează efectele fumatului, reducând riscurile cancerului la plămâni. Alte studii de laborator indică o eventuală protecție împotriva cancerului de colon.

- Sistemul osos: există unele dovezi care indică o îmbunătățire a stării articulațiilor în cazul pacienților cu artrită reumatoidă; împreună cu o alimentație bogată în calciu și vitamină D, consumul de ceai poate contribui la menținerea unei densități osoase normale la femeile în vârstă, reducând riscul fracturilor.

- Metabolism: s-a constată în urmă unui studiu proprietatea ceaiului de a crește metabolismul și de a arde grăsimile, datorită capacității termogenice a ceaiului. Ceaiul verde este eficient în combaterea obezității.

- Diabet: în urma studiilor efectuate pe șobolani, s-a constatat că substanțele conținute în ceai scad nivelul zaharurilor din sânge și previn cataractă la indivizii diabetici.

- Sistem imunitar: există indicii că această băutură poate ajută organismul să lupte împotrivă infecțiilor.

1.1 Materii prime folosite

Se culeg 4 recolte de ceai, între sfârşitul lunii aprilie şi sfârşitul lunii septembrie, care se diferenţiază din punct de vedere calitativ.

Clasificarea ceaiului se face dupa mai multe criterii:

a) dupa dimensiunea frunzelor:

- frunze intregi;

- frunze rupte;

- frunze strivite sau sub forma de praf.

b) dupa tehnologia de fabricatie:

- ceaiul negru (fermentat);

- ceaiul semifermentat;

- ceaiul verde (nefermentat);

- ceaiul aromat (parfumat);

- ceaiul instant.

Compoziția chimică a ceaiului variază în funcție de recoltă, condiții pedoclimatice și metoda de prelucrare; dintre componenți amintim: teină (alcaloid asemănător cu cel care se găsește în cafea, matA© și nucile de cola), tanin și uleiuri volatile.

Astfel avem:

a) solubilitate: solubilă 100% în apă caldă și rece;

b) umiditate: maximum 4%;

c) ph: maximum 4,5-5;

d) corpuri străine: absente;

e) fracția masică de cofeină (calculată la substanță uscată) în cafea trebuie să fie de minimum 2,3 %;

f) fracția masică de impurități metalice (particole de cel mult 0,3 mm), %, de cel mult: 3 x 10-4.

Sortimente

Ceaiul cel mai popular din lume este ceaiul negru. Ceaiul își schimbă culoarea de la verde la negru prin fermentație și are un gust foarte variat de la floaral sau gust de fructe până la condimentat.

Ceaiul negru Yunnan este produs în provincia Yunnan și are frunzele mari și moi cu un gust aromatic. Ceaiul este numit de chinezi "ceaiul roșu" din cauza culorii lui roșu-aurii. O specialitate de ceai produsă aici este ceaiul Pu-Erh care este folosit în scopuri terapeutice.

Ceaiul negru Keemun este un ceai negru chinezesc deosebit produs în provincia Anhui în nordul Chinei. Ceaiul are un gust ușor, floral amintind a orhidee, cu puțină cofeină.

Ceai negru din Sri Lanka (Ceylon). Pe platourile din Sri Lanka la înălțimi între 1500 - 2200 metri se găsesc plantații de ceai de unde se recoltează ceaiuri de foarte bună calitate.

Observații:

Academia de Studii Economice

Facultatea de Marketing

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ceaiul Negru - Marfuri Alimentare si Securitatea Consumatorului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 559 cuvinte
Nr caractere:
13 456 caractere
Marime:
82.44KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Profesorului:
Bobe Magdalena
Sus!