Caracteristica merceologică a ceaiului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CAPITOLUL I CARACTERIZAREA MERCEOLOGICA A CEAIULUI 3
1.1 Prezentarea ceaiului si a grupei din care face parte 3
1.2.Importanta in alimentatie a ceaiului 3
1.3.Directii de prelucrare 4
1.4. Procesul tehnologic de obtinere a ceaiului 6
1.5.Caracteristici de calitate ale ceaiului 7
1.6.Valoarea nutritiva 9
1.7.Ambalare, transport, depozitare 9
1.8.Etichetarea ceaiului 9
1.9.Sortimente existente pe piata 10
1.10.Garantarea calităţii 11
1.11.Prezentarea principalelor avantaje şi dezavantaje nutriţionale ale produsului 11
CAPITOLUL II EVALUAREA CALITATII CEAIULUI 13
2.1.Descrierea obiectului de cercetare 13
2.2.Evaluarea indicatorilor organoleptici 15
2.3 Rezultatul evaluarii calitatii ceaiului si interpretarea rezultatelor 18
Concluzii 19
Bibliografia 20

Extras din referat:

CAPITOLUL I CARACTERIZAREA MERCEOLOGICA A CEAIULUI

1.1. Prezentarea ceaiului si a grupei din care face parte

Ceaiul face parte din grupa produselor alimentare numita stimulente.In aceasta grupa sunt curinse produsele alimentare neurotonice si cardiotonice,deoarece contin substante farmacologice active, ce actioneaza asupra sistemului nervos central, asupra sistemului circulator si dezvolta o actiune diuretica.Din grupa stimulentelor mai fac parte cafeaua,cacao,vinul,berea etc.

Ceaiul este o băutură produsă din fruzele uscate ale plantei Camelia sinensis.

Compoziţia chimică a ceaiului variază în funcţie de recoltă, condiţii pedoclimatice şi metoda de prelucrare. Ca şi cofeina din cafea, theina conţinută în ceai este un alcaloid care excită sistemul nervos central, făcând să dispară senzaţia de oboseală. Frunzele tinere de ceai conţin theina in cantităţi mai mari decât cele mature şi ceaiul obţinut din ele este de calitate superioară.

Ceaiul este original din Asia si a ajuns in Europa pentru prima data in 1610 adus de o companie din Olanda. Cea mai veche legenda despre descoperirea ceaiului e legată de împăratul chinez Shen Nung care ca o precauţie igienica, bea numai apa fiarta fierbinte.Legenda spune ca intr-o zi cand imparatul intra in bucatarie sa bea apa un vant puternic aduse in incapere frunze si crengute din gradina si au cazut in vasul cu apa clocotita.Imparatul si-a pus servitorii sa guste din apa ce-si schimbase culoarea dar care emana o aroma necunoscuta si vazand ca acestia au ramas in viata a gustat si el licoarea nascandu-se astfel era ceaiului (2700 i.H.).

Ceaiul se obtine prin prelucrarea frunzulitelor si frunzelor arborelui de ceai(Thea chinensis) sub diferite forme (ceai verde,ceai alb si ceai negru).

Productia globala de ceai este amplasata pe o curba de crestere datorita suprafetelor plantate si cresterii generale a productivitatii prin imbunatatirea mijloacelor de tratare.Productia mondiala a ajuns la 3 milioane de tone anual,cei mai mari producatoari de ceai fiind : India, China,Sri Lanka,Kenya,Indonezia.In comertul international se deosebesc doua tipuri de ceai: ceaiul negru si ceaiul verde.

1.2.Importanta in alimentatie a ceaiului

Antioxidanţii prezenţi în ceai sunt substanţele chimice care au ca principal rol protejarea celulelor organismlui. Antioxidanţii neutralizează substanţele periculoase din corp, precum radicalii liberi de oxigen, care atacă celulele organismului, dereglându-le funcţionarea şi favorizând apariţia bolilor. Ceaiul verde şi ceaiul negru conţin multe vitamine şi săruri minerale, dintre care cea mai importantă fiind vitamina C. Un consum zilnic de 2 - 3 ceşti, asigura un aport important de vitamine precum: B1, B2, B6, acid folic, plus urme de elemente minerale (printre care si fluorul, ce ii confera calitati cariopreventive) si uleiuri aromatice. In afara de fluor, cel mai bine reprezentate in ceai sunt: potasiul (5-6 cesti de ceai zilnic asigura 75% din necesarul zilnic de potasiu, intr-o dieta cu 2.000 kcal) si manganul (5-6 cesti de ceai pe zi asigura 45-50% din necesarul zilnic, raportat la un aport de 2.000 kcal).

De asemenea, frunzele arborelui Thea Chinensis conţin tanin, aminoacizi, glucide şi uleiuri volatile responsabile de aroma, culoarea si gustul astringent al ceaiului.

Ambele ceaiuri pot înlocui cu succes cafeaua, fiind foarte bune stimulente intelectuale şi fizice. O cană de ceai negru, baută zilnic, previne şi vindecă ateroscleroza.

Ceaiul verde este consumat in tarile asiatice de mii de ani, insa in Europa este folosit doar de curand. Pe langa gustul foarte bun, ceaiul verde are o serie de proprietati pentru care se recomanda a fi consumat in mod frecvent. In compozitia ceaiului verde se gasesc numeroase substante cu rol antioxidant. In urma studiilor s-a stabilit ca ceaiul verde contribuie la mentinerea sanatatii, avand urmatoarele proprietati:

• Previne aparitia cancerului - Consumul regulat de ceai verde reduce riscul instalarii cancerului de colon, vezica urinara, esofag, pancreas, rect si stomac.

• Scade nivelul colesterolului

• Limiteaza coagularea anormala a sangelui, care sta la baza aparitiei trombozelor.

• Reduce valorile tensionale mari

• Reduce glicemia – si in acest fel riscul de diabet zaharat.

• Protejeaza ficatul impotriva substantelor toxice (alcool, substante chimice)

• Stimuleaza functiile sistemului imun si distruge radicalii liberi care participa la procesul de imbatranire,etc.

Ceaiul negru protejează organismului împotriva bolilor cardiovasculare şi a cancerului. De asemenea ceaiul negru este util la curaţarea canalului digestiv deoarece este emulsificator pentru grăsimi, ajutand totodata la reglarea greutaţii corpului.

Atât ceaiul verde, cât şi cel negru au acţiune diuretică, necesară, în special, persoanelor care au probleme cu rinichii. Sunt antiadipoase, laxative şi stimulente respiratorii. Sunt indicate persoanelor hipotensive, fiind excelente stimulatoare cardiace.

1.3.Directii de prelucrare

Planta Camelia sinensis din care se face ceai este crescută în general în următoarele ţări: China, India, Sri Lanka, Taiwan, Japonia, Indonezia, Nepal, Argentina, Kenya,etc.

Planta are frunze lucioase, verde închis şi flori mici, albe.

Toate tipurile de ceai provin din aceeaşi plantă. Varietatea specifică de plante de ceai şi modul cum sunt procesate frunzele după ce au fost culese determină tipul de ceai obţinut.

Observații:

Academia de Studii Economice a Moldovei

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracteristica Merceologica a Ceaiului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
5 310 cuvinte
Nr caractere:
30 886 caractere
Marime:
477.46KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Profesorului:
Harababura Olga
Sus!