Calitatea produselor și serviciilor în relație cu protecția consumatorului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Princiipile directore ale ONU privind protectia consumatorilor

Importanta deosebita a ridicarii calitatii produselor a fost sintetizata in perioada 1986-1990, desprinzandu-se ideea de baza - ca ar fi necesar sa se asigure “cresteraea substantiala a nivelului tehnic si calitativ al produselor, imbunatatirea structurii productiei si valorificarea tot mai eficienta a resurselor economice, sporirea gradului de competitivitate a produselor romanesti”.

De altfel, problema calitatii produselor si serviciilor preocupa factorii responsabili din toate tarile lumii. Prin insasi definitia ei, c a l i t a t e a ,este o notiune cu o foarte larga utilizare, ceea ce face extrem de dificila definirea ei din punct de vedere stiintific. In acest sens, notiunea de calitate reprezinta “ ansamblul caracteristicilor unei entitati, care-i confera acesteia aptitudinea de a satisface nevoile exprimate sau implicate “.

Pentru tara noastra , ridicarea calitatii produselor si serviciilor a devenit o prioritate majora, o conditie a ridicarii eficientei muncii sociale, a satisfacerii la un nivel superior a nevoilor societatii pentru mijloace de productie si bunuri de consum in prezent trecandu-se de la controlul calitatii la un sistem de asigurare a calitatii.

Specificul economiei noastre creeaza premisele asigurarii unei calitati ridicate , dinamice , corespunzatoare cerintelor si posibilitatiilor fiecarei noi etape de dezvoltare a economiei nationale in deplina concordanta cu cresterea permanenta a eficientei economice , incvompatibila cu risipa resurselor. Totodata , calitatea produselor este implicata direct in asigurarea si ridicarea calitatii vietii. Aceasta functie sociala reprezinta si in continuare un reper fundamental in abordarea si rezolvarea complexei problematici a calitatii, la toate nivelurile de organizare si conducere.

Conceptul de calitate a produselor avand un caracter complex reclama luarea in considerare a unui numar mare de proprietati sau insusiri.

Asigurarea calitatii reprezinta o problema de interes national, cu implicatii directe in toate sectoarele economiei. Admiterea numai a produselor de calitate corespunzatoare, atat pe piata interna, cat si la export, priveste nu numai pe fiecare agent economic in parte, cat si statul, ca reprezentant al intereselor tuturor cetatenilor tarii Calitatea produselor si serviciilor este conditionata de pregatirea adecvata a fortei de munca, inclusiv prin conturarea si amplificarea unui element de mandrie nationala pentru realizarea de bunuri de calitate superioara.

In tarile dezvoltate se asigura stimularea pentru calitate atat a proprietarilor, cat si a salariatilor, deoarece veniturile tuturor sunt dependente de rezultatele obtinute, inclusiv sub aspectul calitatii.

Calitatea produselor si a serviciilor la care apelam zilnic este o componenta de baza a vietii noastre cotidiene. Aceasta prioritate a produselor se rasfrange asupra noastra in orice clipa.

Documentul de baza in aceasta directie este “Linii directoare pentru protectia consumatorilor” – adoptat prin consens la 9 aprilie 1985 de catre Adunarea Generala ONU. Documentul este destinat cu precadere guvernelor statelor in curs de dezvoltare si este rezultatul unor preocupari ONU de-a lungul a mai mult de un deceniu.

Documentul contine 46 de puncte, la baza carora stau urmatoarele principii generale :

a) protectia consumatorilor impotriva pericolelor pentru sanatatea si securitatea lor ;

b) promovarea si protectia intereselor economice ale consumatorilor ;

c) accesul consumatorilor la informatii adecvate, care sa le permita sa faca in cunostinta de cauza alegerea, in functie de dorintele si nevoile individuale ;

d) educarea consumatorilor ;

e) asigurarea despagubirii efective a consumatorilor ;

f) libertatea de a constitui grupuri sau asociatii de consumatori si altele asemenea si posibilitatea acestor organizatii de a-si prezenta punctele de vedere in cadrul procesului de elaborare a deciziilor care ii afecteaza.

g) Aceste sase principii generale se bazeaza pe cele patru drepturi ale consumatorilor formulate de presedintele SUA, John F. Kennedy, in mesajul sau privind consumatorii (dreptul la securitate, dreptul de a fi informat, dreptul de a alege, dreptul de a fi ascultat).

O imagine a preocuparilor actuale in ONU o dau si domeniile pentru care se afla in elaborare proiecte de directive privind consumatorul in mod direct :

- obligatia de a pune pe piata CE numai produse sigure

- raspunderea juridica a furnizorilor de servicii

- vanzarea la distanta (inclusiv prin televiziune)

- reclama comparativa.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calitatea Produselor si Serviciilor in Relatie cu Protectia Consumatorului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 226 cuvinte
Nr caractere:
14 233 caractere
Marime:
17.63KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!