Aspiratorul de Praf

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Scurt istoric al aspiratoarelor de praf

Prima menţionare a unui aparat ce curăţa covoarele datează din 8 iunie 1869, când Ives McGaffey a realizat ceea ce atunci era numit „maşina de supt praf“. Un inginer englez, Hibert Cecil Booth, a fost cel care în anul 1901 a făcut mai multe demonstraţii cu maşinăria pe care o inventase. În acelaşi an, doi americani au lansat şi ei diverse modele de aşa-zise aspiratoare.

Corinne Dufour a inventat un dispozitiv care trăgea praful într-un burete ud, iar Kenney a inventat o maşinărie care se instala într-o pivniţă şi era conectată la o reţea de ţevi care ajungeau în fiecare cameră. Maşina trebuia însă mutată de mai multe persoane dintr-o cameră în alta.

O idee genială îi vine în 1907 unui îngrijitor al unui magazin din Canton, Ohio, James Murray Spangler, care se ocupa cu curăţarea covoarelor. Pentru a se feri de praf, James a realizat un dispozitiv format dintr-un mic ventilator electric, un tub flexibil şi un săculeţ, ceea ce este considerat astăzi primul aspirator portabil. James Murray Spangler nu avea resursele necesare pentru a produce şi comercializa aparatul inventat de el, aşa că a vândut invenţia unui fabricant de piele, William Hoover. Acesta şi-a schimbat repede meseria şi a pus în scurt timp bazele unei adevărate industrii.

În Elveţia, în 1913, a fost creat un sistem asemănător cu cel al lui Spangler, însă, în locul sacului, constructorii, printre care se număra şi Axel Wenner Gren, au alăturat tubului de aspirare un bidon. Şi acest model de aspirator s-a bucurat de succes, mai întâi pe piaţa din Stockholm, unde era produs, iar apoi în toată Europa.

Pentru noi, o necesitate zilnica o reprezinta aspiratorul, cu ajutorul caruia curatenia unei incaperi se realizeaza fara prea mult efort.

Aspiratoarele de praf electrice sunt destinate colectarii prafului si a impuritatilor de pe diferite obiecte casnice si din incaperi. Unele tipuri de aspiratoare pot efectua si alte operatiuni : de pulverizare, de spalare, de vopsire. Aspiratoarele se clasifica astfel :

a) dupa forma constructiva si fluxul de aer :

- aspiratoare cu flux orizontal ;

- aspiratoare cu flux vertical.

b) dupa modul de utilizare :

- aspiratoare cu mobilitate redusa (Vifor, Buran)

- aspiratoare mobile ( Samsung TC-9014 ; Rowenta Ambia)

- aspiratoare de mana (Rowenta AC-220)

c) dupa modul de colectare a prafului :

- aspiratoare cu colectarea aerului pe filtru

- aspiratoare cu colectarea aerului cu praf exterioara filtrului (in sac colector alaturat)

- aspiratoare cu colectarea prafului prin filtru si sac

d) dupa complexitatea operatiilor pe care le efectueaza :

aspiratoare de praf simple, clasice: Rowenta-Ambia RS180, Spacio RS-605, Goldstar-V-2600 THE, Philips-HR8837

aspiratoare pentru praf si lichide :Moulinex Q89, Rowenta aqua-cleanetteAC-220, AC-120.

aspiratoare de praf multifunctionale (cu spalator de covoare, aspirator de praf si mizerie grosiera, spalator de geamuri) Rowenta Bully 4 in1 RB-809, Bully 5 in 1 RB-829, Multicraft RU-100, Moulinex YO5-Super trio Compact 400 si Y04 Super Trio Compact 200, Philips Triathlon HR 6853.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspiratorul de Praf.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 562 cuvinte
Nr caractere:
9 807 caractere
Marime:
31.82KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!