Analiza Calității Senzoriale a Sucurilor Necarbogazoase de Tip Juice

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 3
Cap.1: Caracterizarea generală a sucurilor necarbogazoase de tip juice 4
1.1. Clasificarea produsului 4
1.2. Caracteristicile de calitate ale sucurilor necarbogazoase de tip juice 4
Cap.2: Selectarea și descrierea caracteristicilor senzoriale ale sucului natural de portocale 5
2.1. Alegerea a două mărci şi prezentarea unor date reprezentative ale acestora 5
2.2. Selectarea celor mai reprezentative 5 caracteristici senzoriale 6
2.3. Descrierea pe baza observațiilor personale a fiecărei caracteristici senzoriale 7
Cap.3: Analiza calității senzoriale a sucului natural de portocale 8
3.1. Stabilirea schemei de analiză prin punctaj 8
3.2. Completarea fișelor individuale de analiză senzorială 9
3.3. Completarea fișei centralizatoare de analiză senzorială 13
Concluzii 14
Bibliografie 15

Extras din referat:

Introducere

Această lucrare a fost realizată cu scopul de a prezenta analiza calității senzoriale a sucurilor necarbogazoase de tip juice 100%, fiind un studiu de caz realizat în cadrul disciplinei „Mărfuri alimentare și securitatea consumatorului”. În acest sens, am luat spre analiză două mărci reprezentative pe această piață și anume, Santal și Prigat, cu sortimentul suc de portocale, pe care le-am analizat prin metoda punctajului.

Am ales să scriem despre acest produs deoarece, în ultimii ani, consumatorul român a ajuns să fie din ce în ce mai informat, fiind capabil să distingă între cele 3 categorii de băuturi răcoritoare necarbonatate cu fructe: still drink (cu până la 25% conținut de fructe), nectar (25-99% conținut de fructe) și juice (100% fruct), alegând să consume cu predilecție produse premium: juice 100% și nectar. Se observă o preferință relativă pentru sucurile juice, și implicit a aromelor din această categorie, în principal citrice.

Fructele au o importanță aparte încă din antichitate. Atunci, oamenii considerau că fructele sunt înzestrate cu proprietăți divine și magice. Ei le ofereau drept ofrandă zeilor și zeițelor. De asemenea, le foloseau pentru decorarea templelor, a veșmintelor sau a hainelor de sărbătoare și a vaselor sacre. Totodată, fructele proaspete și uscate sunt principala sursă naturală de hrană a oamenilor. Ele sunt excelente surse de minerale, vitamine și enzime. Ele sunt ușor de digerat și acționează ca un efect de curățare a sângelui și a tubului digestiv. Persoanele care mănâncă în mod regulat fructe vor avea întotdeauna o sănătate bună. Mai mult decât atât, durerile cauzate de hrana care nu este naturală pot fi tratate cu ajutorul fructelor. Fructele proaspete și uscate nu sunt numai un mod de hrănire bun ci și un bun medicament. Fructele au un efect benefic ridicat asupra sistemului uman. Principalele acțiuni fiziologice sunt următoarele: au efect de hidratare, de mineralizare, diuretic, alcalin, laxativ, au acțiune tonică și proprietăți curative.

Vitaminele, mineralele, enzimele și restul de elemente conținute de sucurile preparate din fructe proaspete sunt extrem de benefice în normalizarea tuturor proceselor corpului. Ele suplimentează elementele necesare pentru propria activitate de vindecare a corpului și pentru regenerarea celulelor precum și pentru grăbirea revenirii. În fiecare zi, sucul natural ar trebui asigurat pentru ca intestinele să fie curățate de substanțele toxice care oricum sunt eliminate și de procesul de curățare reglat de către corp.

Sucul de portocale, despre care am ales să scriem, are un efect detoxifiant asupra organelor interne, dar și energizant în cazurile de oboseală, datorită conținutului de potasiu. De asemenea, sucul de portocale mai este recomandat și hepaticilor, persoanelor cu sângele mai gros, cu tromboză, cu un colesterol crescut, celor care suferă de constipație, împotriva durerilor de cap și a migrenelor.

Cap.1: Caracterizarea generală a

sucurilor necarbogazoase de tip juice

1.1. Clasificarea produsului

Această categorie de sucuri cuprinde un ingredient comun: lichidul ce se găseşte în mod natural în fructe (adevăratul „suc natural”, în engleză‚ „juice”).

Pornind de la acest ingredient şi proporţia sa, majoritatea ţărilor dispun de prevederi legale pentru a delimita categoriile de sucuri ce pot fi considerate „suc natural”. Dintre acestea, două corespund total definiţiei: fresh-ul de fructe (sucul proaspăt obţinut prin stoarcerea fructului) şi sucul natural 100%.

În SUA, termenul de „juice” se aplică doar băuturilor a căror etichetă menţionează 100%, şi în fabricarea cărora, acest suc provine din stoarcerea fructelor, şi nu din alte procedee (extragerea cu substanţe chimice). O denumire corectă pentru sucul 100% din portocale este, astfel, „orange juice”.

Alte sucuri care nu au concentraţia de 100% nu sunt incluse în categoria „juice”, ci în categoria „juice drinks”, termen care semnalează o concentraţie mai mică de suc natural, şi, de obicei, prezenţa unor substanţe adăugate, inclusiv zahăr şi îndulcitori. Un astfel de suc conţine, pe lângă sucul natural (de exemplu în proporţie de 5%), alte ingrediente, inclusiv adaosuri de vitamina C, acid citric, sirop de fructoză etc. Denumirea pentru un astfel de suc este, pentru a urma acelaşi exemplu, „orange juice drink”. Un termen similar este „juice cocktail”, care semnalează prezenţa, alături de sucul natural, a altor ingrediente.

Observații:

Academia de Studii Economice din București

Facultatea de Comerț

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Calitatii Senzoriale a Sucurilor Necarbogazoase de Tip Juice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
2 877 cuvinte
Nr caractere:
17 458 caractere
Marime:
36.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Profesorului:
Vicentiu Dorin
Sus!