Vindecarea de Scolioză

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Vindecarea de Scolioză 3
Lecţia I 6
Lecţia II 7
Lecţia III 8
Lecţia IV 9
Lecţia V 10
Lecţia VI 11
Concluzii 12
Bibliografie 13

Extras din referat:

Vindecarea de Scolioză

Scolioza în «C» dreapta sau stânga, în funcție de partea în care este convexitatea, este o deficiență a coloanei vertebrale sub forma de deviație în plan frontal, care dă corpului o înclinare de partea concavității, în raportul cu gradul curburii. Compensarea deviației inițiale de o deviație de partea opusă determină apariția scoliozei în «S».

Corectarea acestor deficiențe se face prin poziționarea corpului de așa manieră încât să obținem relaxarea musculaturii contractate și contractarea musculaturii relaxate, prin aplicarea exercițiilor ce urmăresc tonificarea în regim de scurtare a grupelor musculare ale spatelui de partea convexității, tonifierea în condiții de lungire a musculaturii de partea concavității, precum și prin formarea reflexului de atitudine corectă a corpului, atât pe parcursul exercițiilor de gimnastică, cât și în timpul activităților zilnice.

Exerciţiile se vor executa din poziţia şezând, stând cu sprijin asimetric, pe genunchi, pe genunchi cu sprijin pe palme şi constau din aplecări laterale de partea convexităţii curburii coloanei vertebrale, menţinerea trunchiului în poziţie corectiva şi exerciţii de respiraţie.

Pentru examinarea scoliozei în « C », vom avea nevoie de:

• un fir de plumb, sau o panglică metrică;

• un creion dermatograf;

• un taburet.

În cadrul examenului clinic se vor stabili « reperele anatomice « începând de la:

• zona cervicală cea mai apropiată de C7;

• spinele iliace posterioare şi superioare;

• spina şi vârful omoplatului;

• linia spinoaselor.

Firul cu plumb întins de la protumberanta occipitala externă, va trece prin şanţul interfesier, încrucişând linia spinoaselor în anumite puncte şi se îndepărtează în altele, nivel la care sunt măsurate săgeţile curburii scoliotice în „C” dreapta sau stânga.

Se vor urmări şi observă de asemenea:

• tulburările statice ale: piciorului, genunchiului;

• eventualele inegalităţi de lungire a membrelor inferioare (măsurarea se va face de la spina iliacă antero-superioara, până la vârful maleolei interne;

• numărul curburilor scoliozei;

• direcţia incurbării scoliozei,care este definită prin direcţia convexităţii;

• nivelul incurbării care poate fi simplu, în două incurbări şi în 3 incurbări;

Gimnastică kinetică combate dezechilibrele musculo-ligamentare şi dezvolta grupele musculare necesare menţinerii corecţiei obţinute prin gimnastică posturala. Exerciţiile se fac cu coloana în extensie (cât mai dreaptă, chiar forţarea spre spate), întrucât în flexie sunt favorizate deviaţiile laterale. Segmentele care nu participa la mişcare trebuie blocate pentru a evita mişcările compensatorii. Mişcările active corective îşi exercita acţiunea asupra curburii scoliotice principale fie indirect – prin intermediul centurilor şi prin travaliul mişcărilor paravertebrale:

• exerciţii corective cu „scurtare” aplicate la nivelul convexităţii (unde muşchii sunt permanent contractaţi, surmenaţi şi alungiţi pentru a menţine echilibrul rahidian), masajul, razele ultrascurte, ultrasunetele favorizează efectuarea exerciţiilor;

• exerciţii corective cu „alungire” aplicate la nivelul concavităţii curburii scoliotice (unde s-au produs retracţii musculo-aponevrotice şi unde apar mai întâi procesele artrozice) ajutate prin tracţiuni vertebrale, precedate de termoterapie şi urmate de masaj, suspendări asimetrice la spalier cu braţul de partea concavităţii mai sus.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vindecarea de Scolioza.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
1 873 cuvinte
Nr caractere:
10 136 caractere
Marime:
39.01KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Profesorului:
Veronica Balteanu
Sus!