Tuberculoza Secundară A Adultului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

De cele mai multe ori, tuberculoza se manifesta clinic la varsta adulta, prinlr-un cortegiu dc simptome generale si respiratorii, mai mult sau mai putin tipice.

Din punct dc vedere clinic, boala se caracterizeaza printr-un mare polimorfism, varietatea dc tablouri clinice sub care se poate ascunde, obligand practicianul sa treaca in revista o multime de boli respiratorii sau sistemice cu manifestari pleuro-pulmonare. Aspectele clinice pot varia si in functie de regiunea geografica unde se produce imbolnavirea. Ele sunt explozive in zonele in care epidemia este mare si torpide acolo unde ea este bine stapanita.

Dupa cum s-a mai mentionat, primul contact al organismului uman cu b. Koch se materializeaza in infectia primara, obiectivata prin intradermoreactia la tuberculina pozitiva. 90% din aceste determinari se vindeca, fara interventie medicala, ramanand in stadiul de primoinfectie benigna. Doar 10% dintre cei infectati se vor imbolnavi, in decursul vietii de tuberculoza, fie imediat dupa contagiu, fie la distanta, care poate fi de unul, doi, douazeci sau chiar mai multi ani.

Trecerea bacilului Koch prin organism poate fi dovedita prin prezenta unor sechele (calcificarile de la nivelul sancrului de inoculare, de la nivelul ganglionilor hilari sau in unele portiuni ale pleurei), dar si prin capacitatea de metastazare a primoinfectiei benigne.

Aceasta metastazare se poate produce la nivelul plamanilor, mai ales la apexuri, dar si in alte organe, precum: ficat, rinichi, maduva osoasa, creier, ganglioni limfatici etc. Avand in vedere cele de mai sus, putem conchide ca tuberculoza adultului se produce fie prin reactivarea unor leziuni sechelare, consecutive primei infectari cu b. Koch (mecanismul endogen), fie ca urmare a unei noi inoculari de bacili, care va determina o alta leziune in parenchimul pulmonar, cu o evolutie proprie. Aceasta este varianta exogena de imbolnavire (lonescu C., 1985). In cazul mecanismului endogen, leziunile sunt mai frecvent localizate in segmentele apico-posterioare ale lobului superior drept.

Adultul bolnav de tuberculoza pulmonara poate fi o persoana absolut sanatoasa aparent, fara nici un simptom clinic, cu testele biologice de inflamatie negative, iar diagnosticul sa se realizeze fortuit, cu prilejul unui examen bacteriologic al sputei sau al unui examen radiologic efectuat din diverse alte motive.

Alteori, persoana bolnava este simptomatica, prezentand atat semne de ordin general, (astenie, inapetenta, transpiratii nocturne abundente, febra, scadere in greutate importanta) dar si simptome care apartin aparatului respirator.

Cele mai frecvente manifestari clinice respiratorii sunt: tusea persistenta, care dateaza de mai mult de 3 -4 saptamani, fara a ceda la antitusive sau chimioterapice uzuale si expectoratia muco-purulenta. Cand boala este neglijata, avand o evolutie indelungata pana la momentul diagnosticului, se pot adauga si dispneea sau junghiul toracic.

Alteori, tabloul clinic este ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tuberculoza Secundara A Adultului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 073 cuvinte
Nr caractere:
5 934 caractere
Marime:
9.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!