Tipuri de cancer

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este unul din grupurile de cancer numite limfoame. Limfomul este un termen general folosit pentru cancere care se dezvolta in sistemul limfatic. Boala Hodgkin este un limfom mai putin comun, iar celelalte cazuri de cancer in sistemul limfatic se numesc limfoane non-Hodgkin.

Sistemul limfatic face parte din sistemul imun al organismului. Acesta ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor si infectiilor. Sistemul limfatic include o retea de vase limfatice foarte subtiri, asemanatoare cu vasele de sange, care traverseaza intreg organismul. Vasele limfatice transporta limfa, fluid incolor, apos care contine celule care apara organismul in cazuri de infectii numite limfocite.

De-a lungul acestei retele se gasesc formatiuni sub forma de noduli numiti ganglioni limfatici, grupati, localizati in regiunea axilei, inghinal, zona gatului, torace si abdomen. Tot din sistemul limfatic fac parte splina, timusul, tonsilele (amigdalele) si maduva rosie. Tesut limfatic se mai gaseste si in alte parti ale organismului precum stomac, intestine si piele.

Cancerul este un grup de numeroase boli care se dezvolta la nivelul celulei, unitatea de baza a organismului. Pentru a intelege boala Hodgkin este bine sa se cunoasca activitatea normala a

celulelor si ce se intampla cand ele devin canceroase. Organismul este constituit din multe tipuri de celule. In mod normal, celulele cresc si se divid numai cand organismul are nevoie. Acest proces pastreaza organismul sanatos. Uneori, celulele continua sa se divida chiar si atunci organismul nu mai are nevoie de ele, creand o masa de "extra-tesut". Aceasta masa se numeste tumora. Tumorile pot fi benigne (necanceroase) si maligne (canceroase).

In boala Hodgkin, celulele din sistemul limfatic devin anormale. Ele se divid rapid si cresc fara control sau ordine. Deoarece tesut limfatic se gaseste in foarte multe parti ale organismului, boala Hodgkin poate incepe de oriunde. Poate incepe de la un singur nodul limfatic, un grup de ganglioni, sau, uneori, din maduva rosie sau splina. Acest tip de cancer are tendinta sa se extinda la urmatorul grup de ganglioni. De exemplu, daca apare la nivelul gatului, se extinde prima data la ganglionii din jurul oaselor gatului si apoi la ganglionii din

regiunea bratelor si a pieptului. Apoi, se extinde si in celelalte parti ale organismului.

Cancerul cerebral

Creierul este format din celule nervoase (neuroni) si celule care asigura desfasurarea normala a activitatii si functiilor acestora (celule gliale). Aceste celule sunt protejate de 3 membrane reunite sub denumirea de meninge cerebral si acoperite apoi de structurile osoase ale scalpului. Oasele craniului sunt structuri dure, nedeformabile, astfel incat dezvoltarea unei tumori intracraniene duce la aparitia unei presiuni ce poate afecta sau distruge celulele nervoase.

Tumorile cerebrale pot fi primare (cu debut la, nivelul neuronilor, celulelor gliale, nervilor sau meningelui cerebral) sau secundare, caz in care se numesc metastaze cerebrale (cu origine la nivelul altor structuri). Metastazele cerebrale sunt mai frecvente si se intalnesc de obicei in cancerul pulmonar, de san sau de piele. Tumorile cerebrale primare cele mai frecvente apar la nivelul celulelor gliale, purtand denumirea de glioame.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tipuri de Cancer.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 045 cuvinte
Nr caractere:
21 057 caractere
Marime:
22.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
afectiuni, cancer, celule, tumoare
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!