Previzualizare referat:

Extras din referat:

Traim in egala masura bucuria si tristetea. Desi in proportii inegale si nu in cea mai buna dintre lumi. Durere, saracie, conflicte, foamete, calamitati naturale.

Intre ele si nu in cele din urma STRESSUL. Intr-o societate in continua schimbare, cu o civilizatie ajunsa pe culmile modernismului care modifica viata sub toate aspectele ei (economic, social, mental), aproape toti ne plangem de dimensiunea stressanta a vieti cotidiene. Omul zilelor noastre este nevoit sa sacrifice o buna parte din energia de care dispune pe altarele adaptarii si suprasolicitarii nervoase. Atatea evenimente care ne coplesesc fiinta, ca parca acest stress face parte din respiratia noastra (acasa, in familie, la scoala, pe strada, in statia de autobuz, la serviciu). Totul pare intr-o continua ascensiune stressoare.

STRESSUL, este, am putea spune, meniul nostru de fiecare zi. Este reactia fireasca a organismului la diverse agresiuni extrinseci care creaza o tensiune intrinseca imensa tradusa prin tensiune, angoasa, senzatie de presiune, frica, tristete, descurajare, stari care pun in alerta senzorii din organism pentru a infrunta pericolul. Acestea sunt percepute de fiecare individ in functie de: - dimensiunea, intensitatea si frecventa cu care factorul stressor agreseaza corpul in cele doua componente fundamentale.

B. Psihologica, cu cele doua planuri - cognitiv, - afectiv.

Stressul, apare atunci cand presiunea stressoare asupra individului ii depaseste capacitatea de adaptare/rezolvare. Poate fi generat de: A. Evenimente fericite, cand organismul este inundat de bucurie, fericire, o stare de bine general, care modifica parametri fiziologici ai homeostaziei (denumita de Claude Bernard) sau altfel spus EUSTRESSUL sau stressul bun definit ca fiind componenta fireasca a ritmului alert de viata, fara de care Hans Selye afirma ca omul ar muri. In ciuda faptului ca este indezirabil acest fel de stress nu numai ca nu afecteaza, ci dimpotriva duce la - cresterea performantelor.

- faciliteaza eficienta, motiveaza, scoate la iveala calitatile in variantele lor extreme. Sa te simti in priza este acel stress care inseamna implicare, dorinta de a rezolva problemele si in final satisfactia lucrului bine facut.

- ofera individului acel plus de energie pentru a excela.

B. Evenimente dureroase, cand o avalansa de trairi si manifestari coplesesc sufletul, declansand o serie de mecanisme nervoase si hormonale, eliberadu-se mai multi hormoni responsabili pentru mai multe manifestari patologice, vizibile in momentul declansarii crizei (oboseala, insomnie, cefalee, anxietate). In acest caz, stressul constituie un factor de risc pentru sanatate si Hans Selye l-a numit DISTRESS sau stressul rau (patologic). II. Mecanismul stressului Este asemanator cu confruntarea dintre o pisica si un caine. In momentul receptionarii pericolului, pisica se pregateste de lupta sau de fuga. Vor avea loc o serie de reactii in organismul animalului (cresterea ritmului ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stresul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 070 cuvinte
Nr caractere:
12 417 caractere
Marime:
16.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!