Cuplul steril se defineste prin incapacitatea unui cuplu conjugal de a se reproduce fara a folosi mijloace anticonceptionale timp de un an de viata conjugala.
Sterilitatea actioneaza asupra starii psihice a organismului si se manifesta prin marirea labilitatii proceselor nervoase sau prin inhibitia lor, micsorand astfel interesul indivizilor fata de mediu inconjurator si profesie; ca urmare apare complexul inferioritatii in relatiile familiale.
Tubar-peritoneala 1. Incompatibilitatea 1. Secretorie Endocrina imunologica 2. Excretorie Cervicala 2. Combinatii ale 3. Imunologica Uterina diferitelor forme 4. Mixta Combinata de sterilitate feminina si masculina Majoritatea metodelor de sterilizare implica eliminarea mecanica a unei parti a sistemului de reproducere, astfel incat spermatozoidul si ovulul sa nu poata intra in contact. Cea mai adesea folosita procedura chirurgicala este sterilizarea tubara la femei.
O importanta deosebita penru fecundarea normala o are factorul masculin.
Secretul masculin contine un numar suficient de spermatozoizi mobili, situati intr-un continut de secret al glandelor accesorii. Traversand ducturile reproductive accesorii, spermatozoizii si lichidul seminal sunt ejaculati in timpul coitusului in fornixul posterior.
La femei transportul spermatozoizilor incepe cu penetrarea glerei cervicale. Dupa parcurgerea canalului cervical spermatozoizii patrund in cavitatea uterina, apoi in trompele uterine.
Unirea gametilor se produce in treimea externa a trompei. Ovulul ajunge la acest nivel peste 10-20 ore dupa ovulatie. Patrunzand in ovul, spermatozoidul conduce la fuziunea elementelor nucleare si citoplastice ale gametilor.
Pentru ca oul fecundat sa se dezvolte mai departe este necesara pregatirea functionala a endometrului pentru nidatie.
Nidatia reprezinta procesul prin care oul fecundat se fixeaza in mucoasa uterina si are loc dupa aproximativ 8-9 zile de la fecundatie.
Incapacitatea endometrului de a reactiona la stimularea ovariana poate cauza sterilitatea.
Factorii etiologici ai sterilitatii pot fi: anomalii de dezvoltare maladiile endocrine ginecologice, sistemice si bolile genitale 9. 2 Examinarea si investigatiile unui cuplu steril Deoarece in sterilitate sunt implicati ambii parteneri, este necesara prezenta comuna la prima vizita.
Examenul cuplului steril incepe cu: colectarea anamnezei, care include durata raporturilor sexuale, frecventa coitusului; La femei: debutul si durata ciclului menstrual, cantitatea si prelungirea menstruatiei, prezenta in anamneza a ginecopatiilor inflamatoare si tratamentul efectuat.
La ambii parteneri se concretizeaza interventiile chirurgicale in antecedente si starea organelor genitale.
Investigatiile de laborator include testele serologice la S. I. D. A, lues, hemoleucograma, urograma; se stabileste nivelul hormonilor HTT si ACTH.
Investigatia sterilitatii conjugale trebuie sa inceapa cu examinarea barbatului. La barbati este ...
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.