Sistemul Arterial

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Organismul uman, ca orice ființă vie, există grație corelării fine și perpetue a tuturor structurilor și proceselor sale. El constituie un sistem ierarhizat, ce dispune de sisteme de autoreglare integrate. Deși majoritatea funcțiilor sunt îndeplinite de structuri specializate, acestea nu acționează izolat, ci în strânsă interdependență de celelalte.

Ca orice organism, și cel uman este alcătuit din unitățile fundamentale ale lumii vii - celulele. Celulele alcătuiesc țesuturi, iar prin asocierea acestor țesuturi, se alcătuiesc organe. Organele pot fi asociate în sisteme sau aparate pentru îndeplinirea unor funcții.

Corpul uman este alcătuit dintr-o vastă reţea de canale, mai mici sau mai mari, prin care circulă permanent lichide cu diverse încărcături. În cadrul acestui sistem imens de distribuţie, redistribuţie, evacuare şi recaptare a fluidelor, sistemul circulator ocupă un loc de primă importanţă.

Aparatul cardiovascular, respectiv sistemul circulator este un sistem care cuprinde următoarele componente: inima, artere și arteriole, vene și venule, și nu în ultimul rând, rețeaua capilară.

Arterele se ramifică în arteriole, iar acestea din urmă, se ramnifică în rețeaua capilară prin care se irigă țesuturile și organele. Legătura dintre sistemul arterial și cel venos se face prin capilare, care constituie sectorul circulator al schimburilor de gaze și substanțe nutritive dintre sânge și țesuturi.

Funcțiile aparatului circulator sunt:

aprovizionarea organismului cu oxigen, substanțe nutritive, vitamine, hormoni

și

eliminarea bioxidului de carbon, îndepărtarea diverselor reziduuri metabolice spre ficat (detoxificare) sau rinichi (excreție).

Sistemul circulator este alcătuit dintr-o multitudine de vase tubulare, prin intermediul cărora circulă sângele, care irigă întreg organismul.

Atât arterele cât și venele, au un perete, format din 3 tunici, care de la interior spre exterior sunt: intima (tunica internă), media și adventicea (tunica externă).

Calibrul arterelor scade de la inimă spre periferie, iar în structura acestora găsim:

- tunica internă (endoteliul / intima) – este alcătuit dintr-un rând de celule endoteliale turtite, așezate pe o membrană epitelială bazală. Ea este în continuarea endoteliului ventricular.

- tunica medie (media) are structură diferită astfel:

- la arterele mari (numite și artere de tip elastic), media este alcătuită din lame elastice dispuse concentric, rare fibre musculare netede și țesut conjunctiv.

- la arterele mijlocii și mici (numite și artere de tip muscular), media este groasă și conține numeroase fibre musculare netede.

- tunica externă (atventicea) - este formată din țesut conjunctiv, cu fibre colagene și elastice. Prin comparație, adventicea este mai subțire la artere decât la vene.

Atât la artere cât și vene, adventicea prezintă în structura sa, vase mici de sânge (capilare) care hrănesc peretele vascular, și care pătrund și în media.

Între aceste 3 tunici, exista 2 membrane elastice, una internă, care separă intima de media și una externă care separă media de adventicea.

Capilarele sunt vase de calibru mic (4-20 microni) și sunt răspândite în toate țesuturile și organele. De la interior spre exterior, capilarele prezintă endoteliu, membrană bazală și periteliul.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Arterial.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 120 cuvinte
Nr caractere:
17 515 caractere
Marime:
1020.70KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!