Scleroză multiplă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este cea mai frecventa cauza de disabilitate fizica severa la adultul tanar. Pune probleme complexe de tratament si reabilitare prin natura progresiva si complexitatea manifestarilor clinice.

Scleroza multipla este o boala a sistemului nervos central (SNC) care afecteaza mielina conducand la aparitia de zone de demielinizare numite placi, diseminate in substanta alba a parenchimului cerebral.

Este probabil o boala autoimuna, cu implicarea unui proces infectios (probabil viaral). Aparitia leziunilor este datorata distrugerii de catre sistemul imun a unor componente ale mielinei, in cadrul unui proces care implica ulterior procese de reconstructie si formare de cicatrici. Desi inital este lezata aproape numai substanta alba (fibrele mielinizate), in cursul evolutiei apare si afectarea neuronala, cu moarte si atrofie corticala.

Mielina este esentiala pentru functionarea corecta a sistemului nervos. Functia primara este legata de viteza de conducere, tipul de conducere saltatorie fiind asociat cu viteze de conducere de pana la 100 de ori mai mari decat in fibrele cu conducere "din aproape in aproape". Afectarea mielinei are ca si consecinta disfunctia centrilor nervosi la nivelul carora sau ale caror circuite informationale le afecteaza.

Este mai frecventa la femei.

Incidenta variaza cu latitudinea, fiind specifica zonei temperate (incidente mai mari in nordul Europei).

Cazurile familiare sunt rare (sub 10%).

Un studiu efectuat in Anglia arata ca dintre pacientii cu SM, aproximativ doua treimi aveau forme moderate si severe; peste 80% dintre pacienti erau sever afectati dupa 20 de ani de evolutie.

Debutul bolii are loc in general intre 20 - 40 ani. Speranta de viata este putin mai scazuta la pacientii cu SM, dar studiile recente arata o crestere a acesteia (35-40 ani de la debut).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Scleroza Multipla.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 676 cuvinte
Nr caractere:
17 146 caractere
Marime:
29.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
scleroza, boli
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!