Previzualizare referat:

Extras din referat:

In scabie, parazitul infestant este un acarian Sarcoptes scabiae care poate fi prezent la toata familia sau poate afecta numai un individ. Manifestarile debuteaza adesea cu un prurit intens, extrem de neplacut. Leziunile de grataj se pot suprainfecta secundar.

In majoritatea cazurilor, pe corp se gasesc putini paraziti, dar, in situatii de imunodeficienta, numarul acestora poate ajunge la cateva mii, rezultand forma crustoasa sau norvegiana de scabie.

CICLUL DE VIATA AL PARAZITULUI

Femela acarian si excrementele sale provoaca, probabil, cele mai mult simptome. Aceasta isi sapa adaposturi in piele, preferand zone moi si cutate, cum ar fi santurile interdigitale, organele genitale externe, precum si sanii la adulti, si picioarele - la copii si sugari.

Ea avanseaza cu 2-3 mm pe zi, lasand in urma un traiect sinuos presarat cu oua. Larvele eclozeaza dupa cateva zile si se tarasc la suprafata pielii, unde incep sa-si sape propriile santuri, in jurul foliculilor pilosi. Apoi, larvele se transforma in nimfe. Fertilizarea are loc fie in santurile in care se ascunde femela, fie la suprafata tegumentului.

Acest ciclu de viata dureaza circa 2 saptamani.

Transmiterea scabiei are loc prin contact direct si se crede ca necesita aproximativ 15 minute.

TABLOU CLINIC

Pruritul este simptomul de debut si, in cazul unei prime infestari, poate aparea si la 3 saptamani dupa contractare. In reinfestarile ulterioare, manifestarile clinice pot aparea dupa numai cateva zile. De obicei, pruritul este mai intens noaptea.

Desi localizarea cea mai frecventa este la mana, leziunile de scabie pot fi gasite in toate locurile cu piele glabra si fina. La sugar, aceasta inseamna tot corpul, inclusiv pe fata, dar mai frecvent pe picioare.

Pielea prezinta numeroase solutii de continuitate ca urmare a gratajului intens, iar infectia secundara a leziunilor poate modifica aspectul eruptiei.

Leziunile rosiatice liniare tipice, care urmeaza santurile sapate de acarieni in epiderm,

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Scabia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 063 cuvinte
Nr caractere:
5 734 caractere
Marime:
14.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
afectiuni, tratamente
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!