Resterilizarea instrumentelor - O problemă de etică medicală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cazul Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, mult mediatizat in ultima luna, reprezinta un exemplu de dilema etica la care medicii pot fi supusi in conditii financiare reduse. Medicul chirurg Daniel Oprea, angajat al acestui spital, a facut o declaratie ce i-a socat pe multi, descriind conditiile in care se desfasoara activitatea medicala in institutia respectiva. Ce mi-a atras atentia in mod special este utilizarea repetata a unor instrumente de unica folosinta dupa o sterilizare prealabila. Problema etica ce se pune in aceasta situatie este daca ar trebui facut acest lucru, avand in vedere ca instructiunile de utilizare arata ca instrumentele trebuie folosite o singura data, dar, in acelasi timp, unitatea sanitara nu are la dispozitie fondurile necesare pentru a procura altele noi (deci pacientii nu ar mai beneficia de tratamentele de care au nevoie).

Un prim contra-argument ar fi cel mai evident - daca anumite instrumente sunt etichetate ca fiind de unica folosinta, inseamna ca au fost efectuate studii care au ajuns la concluzia ca acesta este modul cel mai sigur de a le utiliza. In mod logic, cand medicii respecta regulile de utilizare ale acestui instrumentar, riscul de a transmite o infectie de la un pacient la altul, practic, dispare. Niste studii din 1984 arata ca s-au dezvoltat numeroase infectii din cauza refolosirii unor filtre de dializa si a unor catetere de angioplastie. Astfel, nefiind bine sterilizate, infectia de la un pacient s-a putut transmite si la altii. Reprocesarea instrumentelor este descurajata de catre producatori deoarece, pentru a garanta o siguranta maxima, ar trebui sa urmeze o serie de protocoale si reguli stricte, care, de cele mai multe ori, nu pot fi indeplinite in spitale. Anumite microorgansime se pot gasi in lumene stramte, unele materiale pot absorbi chimicale ce vor iesi la suprafata in timp sau se pot crapa, fiind supuse la temperaturi si presiuni care usureaza alterarea, sau pur si simplu pot ceda deoarece au fost construite sa se supuna unui anumit grad de "stres", mai mic decat al dispozitivelor reutilizabile. Astfel, singurul caz in care poate fi sterilizat un instrument de unica folosinta este doar atunci cand acesta este doar desigilat, fara a fi fost utilizat inainte, iar producatorii dau instructiuni specifice asupra modului in care se va face aceasta sterilizare.

Un alt argument ce se opune acestei resterilizari este faptul ca, daca medicul in speta face acest lucru in cunostinta de cauza, poate fi acuzat de malpraxis, dupa cum spune chiar chirurgul Daniel Oprea: "Daca vrei sa tratezi un bolnav, nu reusesti sa folosesti aceeasi schema de tratament macar 6-7 zile [ ] desi esti constient ca este malpraxis." Daca un pacient sufera o infectie in urma unei interventii care a implicat instrumentul resterilizat in cauza, medicul poate fi dat in judecata, indiferent daca sursa infectiei este sau nu acel instrument. Se presupune ca medicul s-a interesat asupra instructiunilor de folosire si a mers mai departe cu interventia, asumandu-si anumite riscuri, deci poate fi tras la raspundere. In momentul in care medicul intra cu buna stiinta in sistemul de sanatate, trebuie sa se supuna anumitor reguli care presupun minim de risc pentru pacient, iar respectarea in totalitate a instructiunilor primite de la fabricanti este unul dintre cele mai importante astfel de reguli, deoarece fabricantii pot cunoaste niste detalii tehnice la care medicul nu are acces si nici nu este domeniul acestuia.

Putem, insa, privi lucrurile si din alta perspectiva. The Association of Medical Device Reprocessors (AMDR) a fost infiintata in anul 1997 ca si reprezentant legal al firmelor de reprocesare. Scopul acestei asociatii este de a informa atat comunitatea sanitara, cat si pacientii asupra beneifciilor, legalitatii si sigurantei reprocesarii. De la infiintare si pana astazi, milioane de instrumente de unica folosinta au fost reprocesate, intampinand foarte putine probleme. Luand in considerare toate datele prezentate de AMDR, siguranta dispozitivelor reprocesate este la fel de mare - daca nu chiar mai mare- ca a celor noi, neutilizate. Bineinteles, sunt cazuri in care instrumentar reprocesat incorect a cauzat suferinta sau chiar moartea bolnavilor, insa firmele isi impun sa urmeze un protocol strict si valid si, de asemenea, sa reproceseze un instrument doar daca poate fi dovedit stiintific ca acesta va fi corect curatat, sterilizat si sigilat, fara a-i fi afectata functionalitatea. Din pacate insa, nu toti medicii au acces la asemenea conditii si sterilizarea se face incorect.

Opinia mea personala asupra acestui fapt este ca medicul chirurg Daniel Oprea a procedat corect din punct de vedere etic si moral, desi, bineinteles, dupa cum am prezentat si anterior, exista numeroase riscuri la care un pacient este supus in momentul in care se ia o asemenea decizie grea. Pe de alta parte, luand in considerare toate faptele pe care le avem la dispozitie si balanta risc-beneficiu, putem trage si o concluzie favorabila.

In primul rand, din descrierea doctorului de la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti reiese ca institutiei nu ii sunt alocate destule fonduri incat sa isi permita sa achizitioneze de fiecare data instrumente noi. Acesta spune " Noi folosim bisturie electrice de unica folosinta, de zeci de ori. Ata cu ac sertizat se gaseste sporadic, de baza fiind tot ata din timpurile doctorului Andreoiu. Pense Liga Sure? Un lux sporadic. Disector ultrasonic - racheta cosmica Halate, campuri moi, de pe vremea lui Pazvante". Nu numai ca nu isi pot permite dispozitive de o tehnologie avansata, insa nici cele pe care le detin nu pot fi reinnoite datorita lipsei de fonduri. Medicii se vad astfel nevoiti sa recurga la solutii controversate, insa telul lor este ca pacientii sa dispuna, totusi, de tratamentele necesare restituirii sanatatii, singura alternativa fiind privarea de aceste tratamente. Sursa problemelor este mai presus de medicii angajati si poate chiar de spitalul respectiv, lipsa de fonduri sau lipsa distribuirii in mod cinstit a acestora fiind deficitara la nivel national si mondial, iar

Bibliografie:

http://www.mddionline.com/article/reprocessing-single-use-devices-why-does-debate-continue

http://www.emdt.co.uk/article/an-inconvenient-truth

http://www.observatorulph.ro/voxpublica/33374-vrem-si-noi-dar-cu-electrozi-suntem-martorii-chirurgului-oprea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Resterilizarea instrumentelor - O problema de etica medicala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 529 cuvinte
Nr caractere:
7 562 caractere
Marime:
17.42KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!