Reabilitarea Post Accident Vascular Cerebral

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Generalitati

Programul de reabilitare post accident vascular cerebral este constituit din totalitatea procedeelor care ajuta la recuperarea fizica si psihica a pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral. Reabilitarea trebuie instituita cat mai curand posibil, pentru a asigura desfasurarea unei vieti normale.

Metodele de reabilitare dupa un accident vascular cerebral difera de la o persoana la alta, insa au aceelasi scop si anume:

- dobandirea unui status functional care sa ofere independenta si ajutor minim din partea celorlalte persoane

- acomodarea fizica si psihica a persoanei cu schimbarile determinate de accidentul vascular cerebral

- integrarea corespunzatoare in familie si comunitate.

Majoritatea dizabilitatilor secundare accidentului vascular cerebral sunt recuperate in cateva luni, insa altele pot sa persiste pentru intreaga viata. Trebuie sa se retina ca reabilitarea trebuie inceputa cat mai repede, deoarece exista o sansa mai mare de recuperare in acest stadiu precoce. Dizabilitatile se accentueaza si raman permanente odata cu trecerea timpului, de aceea se recomanda instituirea unui program de reabilitare cat mai curand posibil.

Cuprins articol

1. Generalitati

2. Tipuri

3. Recuperarea sau permanentizarea dizabilitatilor post AVC

4. Medici specialisti recomandati

5. Dizabilitatile post accident vascular cerebral

6. Recuperarea initiala dupa accidentul vascular cerebral

7. Recuperarea pe termen lung dupa accidentul vascular cerebral

8. Sfaturi pentru persoanele care ingrijesc un pacient cu AVC

9. Profilaxia unui nou accident vascular cerebral

10. Viata dupa un accident vascular cerebral

Tipuri

Tipul si gravitatea problemelor cauzate de un accident vascular cerebral sunt strans legate de localizarea si extinderea cerebrala a leziunii cauzatoare. Cele mai frecvente dizabilitati post accident vascular cerebral, includ:

- tulburari motorii si de sensibilitate (miscare si senzatii). Pot sa apara scaderea fortei musculare, fasciculatii musculare, mobilizarea dificila sau imposibila a unui membru (pareza), spasme musculare (tonus muscular anormal crescut), disparitia sensibilitatii pentru durere, stimuli mecanici sau termici, tulburari vegetative ale sfincterelor si organelor interne

- tulburari de perceptie care consta in dificultatea de a recunoaste persoane sau obiecte cunoscute, imposibilitatea vizualizarii lucrurilor pe o parte a corpului

- probleme de comunicare si gandire, cu aparitia unor tulburari de vorbire, limbaj, scris sau de memorie. Aceste probleme apar destul de frecvent dupa un accident vascular cerebral si sunt obiectivate prin pierderi de memorie, dificultate in scrierea unor cuvinte sau in citirea si intelegerea acestora, dificultate in exprimarea unor ganduri sau sentimente

- probleme emotionale, sunt destul de des intalnite dupa un accident vascular cerebral. Pot sa apara anxietatea, depresia, frustrarea, agresivitatea sau frica. Dintre acestea, depresia se poate agrava in timp si poate necesita tratament psihiatric corespunzator.

Majoritatea simptomelor descrise anterior se pot recupera cu succes odata cu initierea programului de reabilitare.

Recuperarea sau permanentizarea dizabilitatilor post AVC

Creierul este un organ care are capacitate mare de refacere, insa nu se poate regenera in totalitate (vindecare ad integrum). Portiunile encefalului neafectate de accidentul vascular cerebral pot prelua cu succes functia tesutului cerebral lezat. In timp, se pot recupera anumite functii anterior alterate si persoana in cauza reuseste sa-si controleze treptat ariile cerebrale deficitare. Cu toate ca 15-30% dintre pacientii cu accident vascular cerebral raman cu cel putin o dizabilitate permanenta, mai mult de jumatate din restul pacientilor reusesc sa-si recastige majoritatea functiilor, independent.

Recuperarea depinde de localizarea si extinderea tesutului cerebral afectat de accidentul vascular cerebral precum si de capacitatea de preluare a functiilor neurologice deficitare a portiunii de encefal sanatos. De asemenea, creierul are o capacitate mare de adaptabilitate si ajuta organismul sa gaseasca noi metode de a desfasura activitatile obisnuite. Nu trebuie sa uitam si de recuperarea emotionala a pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral, care poate fi realizata prin consiliere psihologica sau tratament medicamentos.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reabilitarea Post Accident Vascular Cerebral.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 862 cuvinte
Nr caractere:
18 273 caractere
Marime:
23.18KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!