Program pentru Combaterea Fumatului în Rândul Angajatilor Spitalului Clinic Judetean Sibiu și ai Spitalului de Pneumologie Sibiu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. INTRODUCERE.

În urma unui studiu în rândul personalului medical care lucreaza în cele cadrul Spitalului Judetean Sibiu si in Spitalul de Pneumologie Sibiu efectuat în contextul studiilor nationale şi internaţionale, se remarcă o incidenţă crescută a fumatului, identificându – se astfel o problemă de sănătate publică. Procentul de peste 50% de fumători din rândul personalului medical care activeaza in aceaste institutii arată necesitatea unui program de combatere a fumatului în rândul acestora şi implementarea acestuia la nivel local.

Politica guvernamentală şi din domeniul sanitar la data studiului nostru sprijină orice iniţiativă în combaterea fumatului prin suport legislativ: interzicera fumatului în locuri publice, instituţii, şcoli, la locul de muncă, spitale, mijloacele de transport în comun, instituţiile de cultură, baze sportive; interzicerea vânzării de produse de tutun tinerilor sub 18 ani; interzicerea publicităţii directe şi indirecte pentru tutun. La toate acestea se adaugă educaţia antifumat din cadrul familiei şi din şcoli si de ce nu si in spitale. Totodată vânzarea pachetelor de ţigări este condiţionată de existenţa pe acestea a unor inscripţii privitoare la pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătate, precum şi asupra concentraţiilor de gudron şi nicotină pe care le conţine o ţigară.

Ar fi de asemenea oportună realizarea unui centru antifumat in cadrul Dispensarului de pneumologie Sibiu care să sprijine eforturile angajatilor în demersul lor de renunţare la fumat.

Programul de sănătate răspunde nevoilor de asistenţă medicală şi suport a personalului care in scopul abandonarii fumatului.

PARTICIPANŢII LA PROGRAM: Spitalul Clinic Judetean Sibiu, Spitalul de Pneumologie Sibiu, Centru de Sănătate Publica Sibiu

COLABORATORII PROGRAMULUI: cadrele sanitare superioare si medii din cele două spitale si din Dispensarul de Pneumologie, medicii de medicina muncii, psihologi şi psihoterapeuti.

BENEFICIARII: personalul medical si auxiliar care munceste in cele 2 institutii.

2. DURATA PROGRAMULUI.

Programul antifumat se desfaşoară pe o durată de un an 01.01.2007 – 01.01.2008 cu două perioade după cum urmează:

- 01.01.2007 – 31.01.2007 Primul Chestionar.

- 01.02.2007 – 01.01.2008 Program Antifumat şi al – II – lea Chestionar.

3. SCOP

Scopul programului este stabilirea incidenţei reale şi caracteristicile fumatului in randul personalului medical, precum şi scăderea incidenţei fumătorilor în rândul angajatilor celor doua istitutii, prin crearea unui centru antifumat integrat în cadrul Dispensarului de Pneumologie Sibiu care să acorde suport tehnic şi medical celor care doresc să renunţe la fumat.

4. OBIECTIVE:

- crearea unui Centru Antifumat integrat în cadrul Dispensarului de Pneumologie Sibiu care să acorde asistenţă medicală şi suport tehnic pentru angajatii care doresc să renunţe la fumat.

- programul îşi propune consilierea fumatorilor privind efectele nedorite ale fumatului şi modalităţile prin care pot renunţa la fumat (suport medical, psihologic, etc).

- prin activităţile sale programul îşi propune sensibilizarea opiniei publice, a autorităţilor locale şi instituţiilor guvernamentale şi nonguvernamentale în vederea sprijinirii abandonarii fumatului.

- programul îşi propune creşterea calităţii vieţii fumătorilor prin oferirea de asistenţă medicală şi socială în cazul renunţării la fumat.

Pentru atingerea acestor obiective sunt necesare următoarele componente:

1. Crearea unui Centru Antifumat în cadrul Dispensarului de Pneumologie Sibiu.

2. Componenta psiho – medicală

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Program pentru Combaterea Fumatului in Randul Angajatilor Spitalului Clinic Judetean Sibiu si ai Spitalului de Pneumologie Sibiu .doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
2 867 cuvinte
Nr caractere:
17 133 caractere
Marime:
23.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!