Pancreatită acută - pancreatită cronică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

PANCREATITA ACUTA. PANCREATITA CRONICA

NOTIUNI DE ANATOMIE FUNCTIONALA.

Pancreasul este un organ retroperitoneal, situate inaintea vertebrelor L1-L2. Hsitologic este o glanda tubuloacinoasa, formata din doua tipuri de tesuturi, care raspund de o secretie poligonale a caror functie principal este sa secrete enzime pancreatice. Acinii sunt organizati in lobuli. Ductile intercalare se varsa in ducte mai mari, intralobulare. Ductele intralobulare ale unui anumit lobul se varsa intr-un singur duct extralobular, care la randul lui se varsa intr-un duct mai mare. Aceste ducte se varsa in ducte si mai mari care dreneaza secretia pancreatica in duoden. Canalul excretor principal este canalul Wirsung ,dispus transversal, strabate pancreasul de la coada la cap si se varsa in a doua portiune a duodenului, printr-un orificiu comun cu coledocul, la nivelul ampulei Vater. Canalul accesor, Santorini, mai subtire si situate in regiunea cefalica, deasupra canalului Wirsung, se termina tot la nivelul celei de-a doua portiuni a duodenului printr-un orificiu separat. Se pot mentiona si cazuri diferite precum: absenta canalului Santorini in 40% din cazuri sau deschiderea sa in canalul Wirsung in 25% din cazuri. De asemenea,in 10% din cazuri, canalul Santorini poate fi singura cale excretorie a pancreasului.

Celulele acinare pancreatice contin numeroase granule de zimogen in citoplasma lor apicala. Aceste granule contin majoritatea enzimelor pancreatice. In mod normal, numarul granulelor de zimogen creste intre mese. Dupa masa, granulele de zimogen isi elibereaza continutul prin exocitoza in lumen si densitatea granulelor de zimogen in celula acinara scade.

Enzimele pancreatice si granulele de zimogen sunt sintetizate in ribozomi, trec prin membrane reticulului endoplasmatic rugos si intra in cistern unde sunt concentrate. De aici veziculele fine pleaca spre aparatul Golgi unde sunt impachetate in granule de zimogen. Ca raspuns al celulei acinare la stimuli, granulele de zimogen fuzioneaza cu membrana plasmatica si isi varsa continutul in lumen prin exocitoza.

Observații:

UMF CAROL DAVILA

FACULTATEA DE MEDICINA,BUCURESTI

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pancreatita Acuta - Pancreatita Cronica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 778 cuvinte
Nr caractere:
11 401 caractere
Marime:
176.44KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Profesorului:
Ispas Alexandru
Sus!