Medicina alternativă și bioetica

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Practicile alternative vin din trecutul indepartat, supravietuind si, chiar mai mult decat atat, multiplicandu-se in paralel cu dezvoltarea medicinii clasice care, in ultimele doua secole si mai bine, isi consolideaza statutul de stiinta.

Motivatia si originile acestei linii de dezvoltare alternative si complementare a medicinii clasice par sa fie urmatoarele:

- prelungiri ale practicilor stravechi, anterioare marilor descoperiri care au pus bazele stiintifice ale practicii medicinii;

- ineficacitatea medicinii clasice intr-o serie de boli greu sau nevindecabile;

- realitatea efectului psihogen si a sugestibilitatii particulare a pacientilor sensibilizati de boala (valorificate si de medicina clasica);

- eficacitatea unora dintre aceste practici, in genere in imbolnaviri usoare si fara a se cunoaste, in datele sale stiintifice, mecanismul, ceea ce a si determinat ca unele din aceste practici sa fie acceptate de forurile medicale academice;

- in sfarsit, in ceea ce priveste fitoterapia, fitoiatria, unele plante ca si unele practici naturiste sunt acceptate ca urmare a existentei unor studii care le demonstreaza eficacitatea si mecanismul de actiune.

Recent, organisme internationale de monitorizare a medicamentelor si altor produse parafarmaceutice, suplimente alimentare etc. atrag atentia asupra usurintei cu care tara noastra (Ministerul Sanatatii) (doar usurinta") si-a dat avizul pentru folosirea unui numar foarte mare de produse din categoria asa zisilor "nutrienti", vitamine s.a. care nu sunt acceptate in tarile civilizate, fiindca nu si-au putut proba eficacitatea; in cea mai mare parte ingroasa cifra de afaceri a producatorilor pe seama naivitatii oamenilor si cu sprijinul unei reclame in totalitate necontrolate.

Pe de alta parte, trebuie recunoscut ca, din pacate si unii medici se lasa tentati sa aplice procedee terapeutice alternative, adesea stranii, de inspiratie magica, doua fiind probabil cauzele angajarii medicilor in aceste practici care nu se predau in cei sase ani de studiu: o anumita psihologie a unor semeni de ai nostri, indiferent de formatia profesionala, grad de instructie, cu inclinatii aproape native spre ezoteric, ocultism, cunoastere prin intuitie etc. si, in alte cazuri, interesele materiale.

Daca promotorii si aparatorii "medicinilor" alternative, medici si din pacate si prea multi "ne-medici", prezinta doar avantajele si efectele benefice (acestea din urma, nu intotdeauna demonstrate convingator) este corect, etic si stiintific sa fie prezentate si dezavantajele, ineficienta si, cu alte cuvinte, "efectele secundare".

- o proliferare crescanda a metodelor aproape exclusiv in domeniul terapiei, nemotivata de eficacitate; dupa cele mai multe aprecieri, exista peste 50 de astfel de practici, dintre acestea doar 4 , 5 fiind acceptate si integrate ansamblului terapeutic; cele mai multe raspund principiului primum non nocere, dar nu au putut demonstra o eficacitate terapeutica potrivit rigorii criteriilor care se aplica in acest domeniu. In sfarsit, altele fanteziste, terapia cu "apa vie", altele reluand vechi rituri arhaice tratamentul cancerului cu vasc, dar cules doar pe luna plina (!"!), sau de-a dreptul nocive, cum este de pilda "urinoterapia".

- multe din practicile alternative au raporturi stranse cu Magia, Alchimia, Astrologia, "stiinte" in trecut, "pseudo-stiinte" astazi, mediatizate exagerat cum se intampla cu Astrologia care dispune de emisiuni TV si rubrici in diferite reviste.

- asocierea in aceste practici a unor persoane fara o minima pregatire medicala, unii structuri psihologice aparte, pretinsi clarvazatori, iluminati, auto-definiti ca daruiti cu haruri supranaturale, altii, migrati din alte profesii, de interese mercantile; acesti "vindecatori" empirici ("guerisseurs", "healers") sunt raspanditi in toata lumea (peste 25.000 semnalati in prezent intr-o tara ca Franta), fiind un fenomen social, intretinut de acea parte a pacientilor cu o structura psihologica speciala, sugestionabili sau deceptionati de ineficacitatea si limitele, in unele cazuri ale medicinii conventionale, si chiar de o publicitate care incalca principiile etice ale reclamei, interzisa medicinii, terapiilor si medicamentelor autorizate.

Periodic organisme ca FDA (Food and Drug Administration) se sesizeaza in legatura cu reclamele mincinoase lansate de mari producatori de medicamente impotriva carora dispun masuri de sanctionare; se exercita astfel un control etico-stiintific printr-o monitoriz

- lipsa sau insuficienta fundamentarii stiintifice care, practic, este parte a unei definitii reale a majoritatii practicilor alternative. Atunci cand forurile medicale cer fundamentul stiintific al unei practici sau a alteia, reactia "vindecatorilor" vizati este acuzatoare: obstructie, invidie; sau se aduc in aparare "marturii" ale unor pacienti care declara ca "se simt mai bine", "s-au vindecat" etc.; este ceea ce s-ar putea numi "medicina bazata pe marturii", vindecarea sau starea de bine indusa prin sugestie sau manipulare.

Aceasta "cazuistica" este selectata si e departe de a avea o semnificatie statistica, adesea numarul de cazuri rezumandu-se la cateva 3 - 4, cifre de peste 10 fiind o exceptie; in general se prezinta cazuri individuale, "proba" eficacitatii clinice fiind: "declaratia" in media scrisa sau audio-vizuala.

- eliminarea sau intarzierea unor tratamente eficace, situatie intalnita frecvent in oncologie, cand bolnavii se prezinta medicinii oficiale in stadii avansate, atunci cand tratamentele disponibile in oncologie azi, devin ineficace, pentru ca s-a pierdut timpul cu tratamente alternative, prezentate ca miraculoase.

- o baza stiintifica inexistenta in afara careia medicina contemporana este de neconceput astazi, medicina nemaiputand fi definita ca "arta", este substituita in medicinile alternative cu intuitia, cu revelatia, cu harul supranatural, cu puterea magica, cu paranormalul si alte insusiri de acest gen; in unele cazuri, in plus " pseudofundamentari stiintifice.

- medicinile alternative, in cea mai mare parte, nu sunt interesate de punerea diagnosticului, neavand nici mijloacele necesare, acesta fiind fie ignorat, redus la simptome, fie este preluat de la medicina conventionala, fie este globalizat, in sensul includerii in acelasi sac al celor mai grave imbolnaviri pentru care se ofera, in unele cazuri acelasi remediu. Un medic, spre exemplu, propunea "apa vie" ("apa echilibrata deutheric", AED mai nou spre a da o aparenta stiintifica), ca tratament "vindecator" in cancer, b. Parkinson, diabet zaharat si in unele dermatoze grave.

Miza medicinilor alternative care se rezuma la terapie spune totul, cu atat mai mult cu cat nu poti ajunge la terapie decat pornind de la mecanismul si cauzele imbolnavirii, pe de o parte, si de la mecanismul de actiune al medicamentului sau procedurii terapeutice, pe de alta parte.

Se valorifica faptul ca pacientul este mai putin interesat de diagnostic, de mecanismul imbolnavirii si mai ales de terapia care il vindeca.

In sfarsit, incheind aceste observatii critice, se poate conchide ca medicinile alternative, exceptand pe cele ce si-au probat intrucatva o anumita eficienta, fiind acceptate oficial, speculeaza disperarea, credulitatea, speranta oamenilor, in

Bibliografie:

Dobrescu Dumitru, "Probleme ale medicamentului pe plan mondial in Romania", Lumea Farmaceutica, nr. 1, martie 1996, 4-14

Voogts A., "Suntem medici sau magicieni", Revista Medicala Romana, vol. LII, nr. 1, 2005, 66-67

Agentia Nationala a Medicamentului: "Norme privind regulile de buna practica in desfasurarea studiului clinic al medicamentelor in Romania "

Resurse Internet

www.bioethics.gov/transcripts/sep05/session5.html

www.reproduction-online.org/cgi/content/full/127/2/229

www.unescobkk.org/fileadmin/ user_upload/shs/EJAIB/EJAIB12005.pdf

www.jhu.edu/news_info/news/event02/nov02/bioethic.html

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Medicina alternativa si bioetica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 503 cuvinte
Nr caractere:
21 128 caractere
Marime:
17.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
medicina, doctori, descoperiri
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!