Litiază renală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

2.1.Definitie: litiaza renala reprezinta afectiunea caracterizata prin formarea unor calculi in bazinet si in caile urinare, rezultati in urma precipitarii unor substante care in mod normal se gasesc dizolvate in urina.Calculii au o structura solida,de obicei ireversibila,fapt care ii deosebeste de cristalele aceleeasi substante prezente uneori in sedimente urinare.

Epidemiologie. Litiaza renala este mai putin frecventa la copil in comparatie cu adultul.In S.U.A. si in tarile scandinave ,unde prevalenta este considerata scazuta,numarul cazurilor pediatrice reprezinta 1/50 fata de cele semnalate la varsta adulta si calculii cei mai frecventi sunt alcatuiti din oxalat de calciu.In Europa este semnalata in special litiaza bazinetala asociata cu infectie urinara cu bacil Proteus,iar calculii sunt de obicei fosfati amoniaco-magnezieni. In Thailanda si India se poate vorbi de o adevarata endemie de litiaza vezicala, special la baieti,cu calculi alcatuiti din oxalati si urati.

Fiziopatologie. Urolitiaza este o boala multifactoriala incluzand factori genetici metabolici si inconjuratori.Asemenea factori pot fi: prerenali (factori genetici, metabolici ,factori geografici si climatici deshidratare cronica,hipercalcemia),renali (dezechilibrul de cristale si coloide,acidoza tubulara renala) si postrenali (obstructie de tract urinar,infectie a tractului urinar in special cu microorganisme care produc ureaza,ph-ul urinar,deficiente ale inhibitorilor de cristalizare,hipercalciuria).Echilibrul dintre cristale si coloide nu depinde numai de concentratia lor urinara ci si de ph-ul urinar,de deficiltul de inhibitori ai cristalizarii: pirofosfat,magneziu,citrat,nefrocalcin, b2 microglobulina, glicozoami-

noglicani,ARN ).In nefrocalcinoza concentratia mai mare de calciu intracelular este in celulele renale,predominant in zona corticomedulara.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Litiaza Renala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
2 343 cuvinte
Nr caractere:
14 832 caractere
Marime:
59.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
rinichi, afectiune
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!