Istoricul maladiei sida

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Primele manifestari clinice ale infectiei cu HIV au fost identificate in in SUA, in 1981, la homosexuali care prezentau sarcom Kaposi si concomitentvariate infectii cu germeni oportunisti evoluind pe un teren cu imunodeficienta dobandita severa. In 1982, acest tablou morbid, cu evolutie severa, a primit denumirea de Aquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS sau, in franceza, SIDA). In 1983, a fost izolat de la acesti bolnavi un virus, responsabil de acest sindrom, care a primit denumirea de virusul imunodeficentei umane (HIV), deoarece are particularitatea de a afecta sistemul imun uman, ducand la prabusirea acestuia.

In anii care au urmat s-a asteptat la o crestere continua a cazutilor de SIDA, deoarece infectia evolueaza mult timp latent, ca o epidemie invizibila, devenind evidenta clinic prin sindromul caracteristic terminal, precum si circumstantele epidemiologice de propagare a infectiei, legata in mare parte de sexualitate, declansand sio epidemie de panica, cu consecinte socio-economice importante care situeaza aceasta infectie printer marile pandemii ale omenirii.

Exista mai multe ipoteze privind aparitia HIV, dar nici una dintre acestea nu poate fi confirmata in totalitate. Dintre acestea amintim: ipoteza originii africane, ipoteza originii naturale, ipoteza originii de laborator.

Ipoteza originii africane. Zairul a fost considerat locul de origine al HIV si a fost prima tara africana care a invitat la cercetare in acest sens.

Primii africani cu SIDA raportati, au fost zairezi care traiau in Belgia si faceau parte din inalta societate. Facandu-se cercetari in Zair, au fost depistate 38 de cazuri in timp foarte scurt. Bazandu-se pe acest numar, calculele statistice au sugerat in 1983, ca rata persoanelor infectate anual ar fi de 170 de cazuri la 1 milion. Extrapoland datele s-a concluzionat ca milioane de africani vor muri in urmatorii ani. La acea data, testele ELISA pentru HIV nu erau inca in uz, deci relevanta datelor statistice poate fi contestata.

In cautarea originii acestui virus, s-au facut o serie de teste pe animale.

Descoperirea unui virus asemanator ca structura cu virusul HIV, la o specie de maimuta africana (numita maimuta verde sau Cercopithecus aethiopis), indicau probabilitatea provenientei virusului de la aceasta. Totusi, maimutele afectate de acest virus nu dezvolta SIDA, ci o alta boala care a fost numita SAIDS - SIDA simiana.

Ipoteza originii naturale. In literatura medicala americana si europeana au fost descrise cazuri datand din jurul anului 1900, cu o simptomatologie foarte asemanatoare tabloului clinic al SIDA.

Astfel de cazuri sugereaza ca virusul HIV ar fi putut exista cu cateva decenii inainte de declansarea actualei epidemii.

Exista doua tipuri de explicatii privind extinderea numarului de cazuri. Una dintre ele sugereaza existenta unei tulpini mai virulente a virusului HIV aparuta ca urmare a mutatiilor genetice intamplatoare ale unor tulpini mai putin active. O alta explicatie atribuie extinderea epidemiei ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoricul maladiei sida.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
7 672 cuvinte
Nr caractere:
43 971 caractere
Marime:
35.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
boala, afectiuni
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!