Îngrijirea pacientului cu otită

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sub numele de otita medie se intelege localizarea unui proces inflamator la nivelul urechii medii.

Otitele medii pot fi catarale sau supurate, acute sau cronice.

OTITA MEDIE CATARALA ACUTA

Otita catarala acuta apare la toate varstele, cu predilectie la copii.

Etiologia cea mai frecventa o constituie rinitele, adenoiditele si faringitele acute.

Mecanismul de producere consta in inflamatia si obstructia trompei in cadrul inflamatiei mucoasei nazale, a rinofaringelui sau a amigdalei faringiene. Aerul din urechea medie se resoarbe si presiunea negativa care se creeaza, plus inflamatia determina aparitia unui exudat in cavitatea urechii medii. Mucoasa de eczematizeaza, membrana timpanica se retracta, reducandu-se si astfel posibilitatile vibratorii.

Anatomopatologia este o inflamatie exudativa, de tip cataral, a mucoasei urechii medii.

OTITA MEDIE CATARALA CRONICA (otita seroasa, otita seromucoasa)

Otita catarala cronica este o afectiune frecventa. Ea succede celei acute, prin persistenta cauzelor care au provocat-o. Este favorizata de inflamatiile de sept, tumori ale rinofaringelui, dar cea mai frecventa cauza ramana adenoidita cronica. Lichidul din urechea medie este vascos si daca trompa isi recapata permeabilitatea, el nu se poate evacua spontan.

OTITELE MEDII SUPURATE ACUTE

- OTITA MEDIE SUPURATA ACUTA BANALA

Este abcesul cald al urechii medii.

Etiologic, otita este determinata de coci piogeni in majoritatea cazurilor

(Streptococus pneumoniae si pyogenes, Haemophilus influenzae, Brahmanella catarrhalis Staphylococcus aureus). Calea pe care acesti germeni ajung in casa timpanului este cea a trompei lui Eustachio.

Cazul tipic este al unei rinite acute cand, dupa 3-4 zile de evolutie a acesteia, prin trompa mai larga a copilului mic sau prin suflatul nasului cu presiune prea mare la copilul mai mare sau la adult, secretiile mucopurulente intra in urechea medie si germenii populeaza cavitatea, care este sterila in mod normal.

Din punct de vedere anatomopatalogic, este vorba despre inflamatie acuta de tip exudativ - purulent. Mucoasa este edematiata, pe alocuri ulcerata. In cavitatile urechii medii se aduna puroi sub presiune, leucocitele lizate elibereaza fermenti proteolitici care necrozeaza membrana timpanica si determina o perforatie, cu eliberarea puroiului in conduct. In forme grave, necrozate, poate fi afectat si osul (osisoarele urechii, peretii urechii medii).

- OTITA SUGARULUI

Otita sugarului mai poarta numele de otoantrita. Ea este o forma clinica aparte a otitei acute banale, datorita terenului cu reactivitate deosebita la aceasta varsta.

Infectia urechii medii este favorizata de o trompa scurta si larga, ce permite patrunderea cu usurinta a secretiilor din rinofaringe si chiar a alimentelor atunci cand sugarul este alimentat in pozitie orizontala si intamplarea face sa aiba o deglutitie defectuoasa. Diafragmul interatico - atrial este bine reprezentat la sugar.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ingrijirea pacientului cu otita.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 331 cuvinte
Nr caractere:
8 475 caractere
Marime:
25.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!