Îngrijirea pacientului cu diabet zaharat

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Diabetul zaharat este o boala de metabolism cu evolutie cronica, determinate genetic sau dobandita, caracterizata prin perturbarea metabolismului glucidic, insotita sau urmata de perturbarea metabolismului lipidic, proteic, mineral si se datoreaza insuficientei absolute sau relative de insulina din organism.

Cateva probleme fundamentale in Diabetul zaharat:

- Diabetul zaharat poate exista fara ca bolnavul sa acuze vreo tulburare.

- Nu poate fi infirmat, atunci cand glicemia este normala dimineata inaite de a manaca.

- Este foarte important ca diabeticul sa fie descoperit intr-un stadiu cat mai incipient. Aceasta presupune efortul de a fi cautat la persoanele care prezinta riscul de a deveni diabetice: obezii, femeile care au nascut copii de 4kg sau peste, bolnavii care au avut accident ischemic, vascular, cerebral, sau cardiac, sau care prezinta litiaza biliara. In aceste cazuri trebuie sa se faca proba de incarcare cu glucoza.

- Tratamentul diabeticului este bun numai atunci cand bolnavul coopereaza si il respecta. Aceasta prsupune ca bolnavul sa fie instruit si sa aiba cunostinte despre boala sa.

- Orice medicament antidiabetic nu are nici o valoare fara respectarea regimului

- Un diabetic este bine tratat cand are o stare generala buna, cand are o glicemie pe nemncate de 120-130mg%, o glicemie in orice moment al zilei care sa nu depaseasca 160-170mg%, cand nu are glicozurie si cetonurie sic and greutatea sa se aprorie de cea ideala.

Etiologie:

Ereditatea: Adeseori se gasesc printer rudele bolnavului cu diabet, personae care au suferit de aceeasi boala (parinti, unchi, bunici, frati, etc).

Alimentatia: comsumul exagerat de zahar si dulciuri concentrate. Totusi rolul cel mai important este factorul supraalimentatiei, indiferent de natura alimentelor, in consecinta obezitatea.

Profeciunea si mediul.

Varsata: in 80% din cazuri, boala apare dupa 40-45 de ani, iar la copii la varsta pubertatii.

Inflamatiile pancreasului: pancreatita acuta hemoragica, pancreatite cronice, si interventii chirurgicale de pancreas

Infectiile: in special virozele, au mai fost incriminate hepatita epidemica si parotidita urliana, unele leziuni ale sistemului nervos, unele trauma pshice puternice, anticonceptionalele, alcoolismul, fumatul si mai ale ateroscleroza pancreasului.

ISTORICUL BOLII:

Pacientul s-a prezentat la camera de garda acuzand polidipsie, poliurie si respective polifagie. Acuza aceste simptome de 2-3 zile. Pentru a pune un diagnostic este nevoie de proba hiperglicemiei provocate, care se face prin administrare orala a 450g glucoza pe 1m suprafata corporala, dizolvata in 300ml apa. O glicemie pe nemancate peste 120mg%, sau peste 160mg%la o ora si de peste 130mg% la doua ore, impune diagnosticul de Diabet zaharat.

INVESTIGATII:

- Masurarea tensiunii arteriale

- Profilul lipidic sau lipidograma - masurarea cel putin o data pe an, a lipopoteinelor cu densintate scazuta (LDL), a celor cu densitate mare (HDL) si a trigliceridelor.

- Teste de urina - nu trebuie sa existe proteine in urina, nivelul normal de albumina din urina trebuie sa fie mai mic de 30 mg.

- Evaluarea picioarelor - cercetarile au demonstrat ca 25% dintre persoanele cu diabet zaharat dezvolta probleme ale picioarelor.

- Consult oftalmologic

S-a constatat ca pacientul este dependent de urmatoarele nevoi fundamentale:

1. Nevoia de a bea si a manca.

2. Nevoia de a elimina.

3. Nevoia de a evita pericolele.

4. Nevoia de a fi curat, ingrijit, de a proteja tegumentele si mucoasele.

5. Nevoia de a invata cum sa-ti pastrezi sanatatea.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ingrijirea Pacientului cu Diabet Zaharat.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 883 cuvinte
Nr caractere:
11 894 caractere
Marime:
23.55KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!