Influența vitaminei A asupra dezvoltării embrionare a rinichiului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Indepartarea din organism a produsilor inutili si toxici se realizeaza prin functia excretorie a organismului. Organul responsabil de eliminarea substantelor nevolatile e rinichiul. Sistemul urinar si cel reproducator sunt strans legate embriologic si anatomic formand sistemul uro-genital. Embriologic rinichii deriva dintr-o creasta longitudinala de mezoderm intermediar pe peretele posterior al corpului numita creasta uro-genitala. Dezvoltarea rinichiului e intr-un fel complexa, deoarece se dezvolta trei perechi de structuri nefrice succesive care apar in secventa cranio-caudala si se suprapun partial. Primul care se formeaza e pronefrosul (fig. 2). Al doilea se numeste mezonefros. La pasari, reptile si mamifere mai apare si o a III-a formatiune, metanefrosul.

Pronefrosul formeaza un rinichi functional la animalele inferioare, la om e tranzitoriu si nefunctional. Mezonefrosul (Fig. 3) e de asemenea o structura tranzitorie la om, insa functionala pentru o perioada scurta de timp (sapt. 6-7) Metanefrosul e cel ce va forma rinichiul definitiv, apare incepand cu saptamana a 5-a pana in saptamana a 15-a. El e cel ce va forma urina atat la fat cat si la adult.

Mai multe studii, in special pe animale, au aratat ca mediul fetal influenteaza dezvoltarea sistemului uro-genital. Pe langa hiperglicemia materna sau expunerea fatului la droguri, care sunt vinovate de alterarea nefrogenezei, vitamina A se pare ca joaca si ea un rol important.

Vitamina A (Fig. 4) a fost identificata in 1915 si afost prima vitamina descoperita. In organismele animale e eliberata din carotenii din fructe si legume. Exista trei tipuri de caroteni alfa, beta si gama Diferentele dintre ei constau in numarul dublelor legaturi din cele doua inele de tip iononic.

Transformarea lor are loc la nivelul intestinului sub actiunea enzimei carotenaza. Procesul nu e o simpla hidroliza ci o oxidare cu obtinerea aldehidei numita retinen, urmata de o reducere cand se obtine forma alcoolica numita retinol.

Cel mai cunoscut rol al retinolului e in procesul vederii, e alcatuind impreuna cu opsina pigmetii sensibili din conuri si bastonase (Fig5). Celulele epiteliale din piele, plamani, urechea interna, cornee, glande, etc.

beneficiaza si ele de influenta vitaminei A in procesele de crestere si reparare a tesutului. Vitamina A e implicata in producerea membranelor de mielina care acopera nervii dar si in imunitate. Necesarul de retinol e de 5000U. I. /zi (1microgram retinol=3, 33 U. I. ) la adult si de 6000U. I. /zi in sarcina, pubertate si adolescenta.

Vitamina A e liposolubila din aceasta cauza excesul se elimina foarte greu. Metabolitii oxidati sunt eliminati prin urina sau conjugati cu acidul gluguronic si excretati in bila sau urina. Un rol mai putin cunoscut al vitaminei A e influenta asupra dezvoltarii rinichiului.

Deficienta de retinal in timpul dezvoltarii fetale si mutatiile in RET, gena care codeaza o enzima numita receptor tirozin-kinaza sunt asociate cu malformatile ...

Bibliografie:

1.Doina Lucia Francu, C-tin Fatu, L. Francu- "Viata inainte de nastere" ,Ed.PIM,2002

2.I.Haulica- "Fiziologie umana", Ed.Medicala, 2002

3.Aurora Popescu- "Tratat de biochimie medicala" ,Ed. Medicala,2001

4.Claudie Merlet-Benichou- "Influence of fetal environment on kidney" www.ijdb.ehu.es/abstract.sept99/43-5-10.htm

5.Cathy Mendelsohn, Frank Constantini- "Vitamin A activates gene to guide kidney development"

6.Kenneth J. Rothman- "Teratogenicity of High Vitamin A Intake", New England Journal of Medicine,1996

7.Mills JL, Simpson JL- "Vitamin A and birth defects" www.students.biology.lsa.umich.edu/bio208_17/Sources.htm

8.Revista Nature Genetics - www.nature.com 9.Teratology Society- http://www.teratology.org/pubs/vitamina.htm

10. www.iit.edu/~npr/DrJennifer/ glossary.html

11.www.devbio.com/chap21/link2109.shtml

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Influenta Vitaminei A Asupra Dezvoltarii Embrionare A Rinichiului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 285 cuvinte
Nr caractere:
7 547 caractere
Marime:
538.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
rinichi, vitamina A
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!