Hidrokinetoterapia în Paralizia Cerebrală

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 2
Ce este hidrokinetoterapia- 2
Paralizia cerebrală(PC) 3
Diferite modalităţi acvatice de tratament 5
Conceptul halliwick pentru paralizie cerebrală 6
Bibliografie 9

Extras din referat:

Introducere

Datorită proprietăților sale, apa este un mediu privilegiat în reabilitare. Terapeutul trebuie să ştie toți parametrii necesari pentru hidrokinetoterapie, indiferent dacă este vorba de fizica fluidelor, gestionarea bazinelor de recuperare sau efectele fiziologice ale tehnicilor de scufundare puse în aplicare.

La planificarea şi proiectarea spaţiului bazinelor trebuie să fie luate în calcul şi politici de gestionare a riscurilor pt monitorizarea şi prevenirea accidentelor fizico-bacteriologico-chimice. Mediul acvatic de reabilitare se aplică în multe boli, în special în reumatologie, pediatrie, ortopedie, cardiologie etc. El este, de asemenea, un mijloc preferat pentru prevenirea deficiențelor şi întreţinerea corpului

[G. KEMOUN, E. WATELAIN, P. CARETTE, pag 1]

Ce este hidrokinetoterapia?

Hidrokinetoterapia sau exerciţiul acvatic se referă la folosirea exerciţiului fizic în timpul imersiei la diferite adâncimi (în piscine sau bazine) cu diferite scopuri terapeutice,cum ar fi streching-ul, mărirea forţei musculare,mobilizarea articulaţiilor,exersarea echilibrului,antrenamentul mersului, antrenamentul de rezistenţă.

Scopuri şi indicaţii

Scopul specific al exerciţiului acvatic este de a facilita recuperarea funcţională,oferind pacientului şi terapeutului abilitatea de a realiza variate intervenţii terapeutice. Principalele avantaje sunt:

- Facilitarea exerciţiilor cu amplitudine de mişcare

- Iniţierea antrenamentului cu opunere(opoziţie)

- Facilitarea activităţilor ce necesită susţinerea greutăţii pacientului

- Facilitarea aplicării tehnicilor manuale

- Acces tridimensional la pacient

- Facilitarea exerciţiului cardiovascular

- Iniţierea replicării activităţii funcţionale(este mai uşor să reeducăm mişcarea în apă)

- Minimizarea riscului de reaccidentare în perioada reabilitării

- Sporirea relaxării pacientului

[CAROLYN KISNER, LYNN ALLEN COLBY, 2007 pag 273]

Paralizia cerebrală(PC)

Este o tulburare de mişcare şi postură secundară lezării creierului ce încă nu s-a maturizat,acest fapt poate avea loc înainte,în timpul sau după naştere. Boala mai este numită şi encefalopatie statică deoarece reprezintă o problemă a structurii sau a funcţiei creierului. Odată ce o parte a creierului este lezată,zona leziunii nu se întinde la alte părţi ale creierului(cum este tumoarea cerebrală).Dar datorită faptului că creierul este conectat cu multe arii ale sistemului nervos,lipsa de funcţia a zonei lezate poate interfera cu alte abilitatea altor părţi de a funcţiona corect. Deşi nu reprezintă o boală ce evoluează,poate părea aşa datorită faptului că manifestările clinice se schimbă pe parcursul creşterii pacientului. Chiar dacă mişcarea cere o creştere a abilităţilor motorii,acestea nu se pot adapta la fel de repede.

PC este caracterizată prin abilităţile funcţionale scăzute,dezvoltare motorie întârziată,tonus muscular afectat şi scheme de mişcare eronate. Cât de afectat este sistemul nervos depinde de vârsta dezvoltării la care se produce lezarea creierului,de severitatea leziunii şi întinderea acesteia.

În PC dacă creierul este afectat încă de la vârstă fragedă acesta duce la imposibilitatea realizării mişcării voluntare. Când PC are loc înaintea naşterii spunem că este paralizie cerebrală congenitală. Cu cât un sistem al corpului este afectat mai devreme prenatal cu atât cresc şansele ca acesta să fie afectat sever. Lezarea cerebrală în primele etape ale formării fătului este mai probabil să producă pagube moderate spre severe întregului corp,sau tuturor membrelor(quadriplegie). Dacă acest lucru are loc mai târziu de obicei rezultă în diplegie(afectarea doar a două membre- de obicei cele inferioare).Dacă creierul este lezat până la 3 ani după naştere se consideră că este PC dobândită. Capute şi Accardo (1996) spun că vârsta de trei ani reprezintă vârsta la care creierul are ¾ din mărimea adultului.

Incidenţă

Raportul incidenţei la populaţia generală este de 1 la 2.5 cazuri /1000 de naşteri vii. Numărul indivizilor care au această tulburare este dat de severitatea bolii. Astfel avem PC moderate spre severe 1.5 la 2.5 per 1000 de oameni. Copii născuţi prematur au mai mari şanse să dezvolte PC datorită greutăţii scăzute pe care o au la naştere.

Etiologie

PC poate avea cauze multiple,unele pot fi asimilate unei anumite perioade de timp. Nu toate cauzele PC sunt înţelese pe deplin. Cauzele tipice ale PC am încercat să le ilustrez în tabelul următor. Orice condiţie care produce hemoragie,anoxie(ANOXÍE s.f. Tulburare patologică provocată de scăderea, sub valorile normale, a oxigenului din țesuturile organismului, de diminuarea circulației sangvine etc. - Din fr. anoxie.) sau lezarea creierului poate rezulta în PC.

Bibliografie:

CAROLYN KISNER,LYNN ALLEN COLBY, 2007 pag 273 Therapeutic exercise:foundations and techniques-5th ed.

MARTIN,KESSLER 2007 pag 124- 125 Neurologic Interventions for physical therapy Ed 2

MILLER, FREEMAN,(JESSE HANLON,MOZGHAN HINES- aceştia erau în dreptul capitolului) Cerebral palsy – 2005 Springer Science+Business Media, Inc. Pag 811-816

BIBLIOGRAFIE PE SUPORT ELECTRONIC:

G. KEMOUN, E. WATELAIN, P. CARETTE, pag1 Hydrokinésithérapie, © 2006 Elsevier SAS. http://eric.watelain.free.fr/Telecharger/Kemoun_watelain_carette_2006_EMC.pdf(30.12.2012 21:13)

GETZ, HUTZLER, VERMEER, YAROM,(ACEŞTIA ERAU ÎN DREPTUL CAPITOLULUI -VEZI PAG 69) 2006 The Effects of Aquatic Intervention on Energy Expenditure and Gross Motor Function in Children with Cerebral pag 71- 73

http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CEEQFjAB&url=http%3A%2F%2Figitur-archive.library.uu.nl%2Fdissertations%2F2007-0606-200411%2Ffull.pdf&ei=eHXgUN-CN8LUswbBzYDwCw&usg=AFQjCNE4lRd2Jlu9jK28xLF9n5q6qYWczQ&sig2=NJIVm_HGJqQWW-EWoj5XzQ(30.12.2012 21:15)

[NIKOLAOS CHRYSAGIS, ANGELIKI DOUKA, MICHAIL NIKOPOULOS, FOTEINI APOSTOLOPOULOU, DIMITRA KOUTSOUK 2009 pag 21-23] Effects of an aquatic program on gross motor function of children with spastic cerebral palsy-BIOLOGY OF EXERCISE VOLUME 5.2, 2009

http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=12&cad=rja&ved=0CDkQFjABOAo&url=http%3A%2F%2Fwww.biologyofexercise.com%2F522.pdf&ei=LXvgUMW9FsbHtAaOmoGAAQ&usg=AFQjCNGphXNR7yCuxs2G40d21QwMm_Akcw&sig2=9TsG6ea31NkYn__gYdOVOg

(30.12.2012 21:17)

[JEAN-PIERRE MAES, ANN GRESSWELL 2010 PAG 1-4] The Halliwick Concept for clients with cerebral palsy or similar conditions , British Association of Bobath Trained Therapists / BABTT Newsletter Issue No. 62, 2010

http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.halliwick.org.uk%2Fdownloads%2FTheHalliwickConceptforclientswithcerebralpalsyorsimilarconditionsBABTTNewsletter62.pdf&ei=zoPgUNT8A4OJtAaS2YGQCw&usg=AFQjCNFLoqy1attoDSr97T0R4LDje9t95g&sig2=qWUWuXQdFciJTJX62-ENSQ (30.12.2012 21:19)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hidrokinetoterapia in Paralizia Cerebrala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 442 cuvinte
Nr caractere:
18 610 caractere
Marime:
1.24MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!