Gimnastică de bază - exerciții la banca de gimnastică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

GIMNASTICA DE BAZA

I. Introducere

Timp foarte indelungat, prin gimnastica s-a inteles totalitatea miscarilor pe care omul le executa din dorinta de a-si intari corpul, de a-si dezvolta indemanarea si simtul ritmului.

In procesul dezvoltarii istorice a educatiei fizice, s-au conturat unele elemente relativ independente, cunoscute sub denumirea de mijloace ale educatiei fizice, din care fac parte :

gimnastica, jocul, sportul si turismul.

Gimnastica poate fi definita ca un sistem de exercitii fizice aplicat analitic sau global, care influenteaza selectiv si comutativ aparatul locomotor, in vederea perfectionarii si armonizarii miscarilor corpului si formarii tinutei corecte.

Gimnastica este disciplina de baza a educatiei fizice, deoarece asigura dezvoltarea fizica generala si stapanirea multilaterala a aparatului locomotor, elemente absolut necesare tuturor varstelor, precum si practicarea altor discipline sportive sau a turismului.

Ca orice disciplina, gimnastica isi are teoria si metodica ei proprie de predare, mijloace si forme de proprii de organizare. Ca parte integranta a stiintei educatiei fizice, gimnastica se bazeaza pe datele stiintelor ajutatoare ca: anatomia, fiziologia, biochimia, biomecanica, pedagogia, psihologia, etc.

Datorita influentei sale multilaterale aspura organismului, gimnastica constituie mijlocul cel mai important prezent in viata omului modern, de la cea mai frageda varsta pana la batranete, in diverse sectoare de activitate, pentru mentinerea sanatatii, pentru insusirea unor elemente din gimnastica de performanta, cat si pentru asigurarea suportului fizic necesar practicarii diferitelor discipline sportive.

II. Particularitatile gimnasticii

Spre deosebire de celelalte mijloace ale educatiei fizice, gimnastica are o serie de particularitati:

- are un continut specific, cu un numar foarte mare de exercitii, accesbile tuturor categoriilor de executanti, indiferent de varsta, sex sau grad de pregatire si asigura posibilitatea dozarii precise a efortului;

- datorita caracterului analitic al miscarilor, exista posibilitatea de a influenta pozitiv asupra diferitelor grupe musculare, segmente si articulatii, cu scopul ridicarii performantelor sau al corectarii si

prevenirii unor deficiente fizice;

- prin existenta unor exercitii de mare dificultate (artificial construite), gimnastica cotribuie la educarea proceselor moral-volitive ca: darzenia, curajul, perseverenta, hotararea, precum si la formarea simtului de orientare in spatiu;

- impune efectuarea exercitiilor cu maximum de corectitudine, preciziea, localizare, amplitudine;

- foloseste pe scara larga acompaniementul muzical, dezvolta simtul ritmic si expresivitatea miscarii.

III. Generalitatile gimnasticii de baza

Gimnastica de baza este considerata ca prima treapta cu care se incepe perfectionarea fízica a individului, exercitiile cuprinse in aceasta ramura putand fi executate de orice persoana sau colectiv, indiferent de varsta, sex, pregatire física fara a solicita conditii de lucru pretentioase.

Continutul gimnasticii de baza il formeaza exercitiile de front si formatii, exercitiile de pregatire física generala si exercitiile aplicative. Gimnastica are ponderea cea mai mare in programele scolare la toate nivelele.

IV. Caracteristicile gimnasticii de baza

Gimnastica de baza contribuie la formarea preciperilor si deprinderilor motrice, precum si la dezvoltarea calitatilor motrice de baza. Cuprinde mijloace naturale dar si construite, care formeaza la copii o buna motricitate generala.

Practicarea gimnasticii de baza formeaza la copii deprinderile de a executa miscari cu diferite segmente, pe directii precise, cu amplitudine, cu anumita viteza si grad de incordare musculara, cu o tinuta corecta.

Contribuie la dezvoltarea spiritului de observatie, a initiativei, la dezvoltatea capactitatii de percepere a spatiului si timpului, la obisnuirea copiilor cu ordinea, disciplina, conlucrarea cu colegii in anumite actiuni.

Observații:

FACULTATEA DE STIINTE APLICATE “AVRAM IANCU”

SPECIALIZAREA KINETOTERAPIE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gimnastica de Baza - Exercitii la Banca de Gimnastica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 393 cuvinte
Nr caractere:
14 697 caractere
Marime:
174.19KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!