Fractura mandibulei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Forme: inchise, deschise, unice, ale ambelor ramuri, cominutive.

Cauze: traumatice (accidente rutiere, cazaturi, lupte cu alte animale) si preexistenta unor afectiuni (pierderi osoase asociate periodontitelor severe, neoplaziilor cavitatii orale si tulburarilor metabolice).

Localizare: simfiza, corpul mandibulei, portiunea premolarilor, portiunea molarilor, al articulatiei temporo-mandibulara. La caine mai frecvent sunt implicate regiunea molarilor si zona aborala fata de canini. La pisica mai frecvente sunt localizarile la simfiza si procesul condilian.

Simptomatologie: durere, tumefactie locala, emfizem subcutanat, deformarea regiunii, asimetrie, cavitate orala semideschisa, scurgeri de saliva, uneori se aud zgomote crepitante, trismus, prehensiunea/masticatia absente. Deschiderea gurii este posibila dar dureroasa. In fracturile simfizei se observa asimetria arcului incisivilor cu punct de plecare intre clesti. In fracturile deschise, alaturi de celelalte semne, se observa in plaga musculocutanata focarul de fractura.

Tehnica examenului clinic:

- Examenul general urmareste sa excluda existenta leziunilor cranio-encefalice, toracice, abdominale care sa impuna prioritate de ingrijire.

- Examenul local exofacial si endooral. Inspectia - se observa modificarile partilor moi si ale conturului osos. Prin palpare se controleaza relieful mandibular, se cauta denivelarile osoase ce tradeaza liniile de fractura. Pentru depistarea formelor oculte se cauta punerea in evidenta a ,,durerii provocate" prin compresiuni sau miscari de torsiune spre partea suspecta. Endooral se urmareste continuitatea arcadei, rapoartele de ocluzie. Semnul cert care indica cert intreruperea continuitatii osoase este mobilitatea anormala. Se verifica sensibilitatea buzei inferioare (integritatea n. alveolar inferior).

- Examenul radiologic si CT indica localizarea, directia liniilor de fractura.

Diagnosticul: pe baza simptomelor, examenului radiologic standard, tomografie computerizata. Diagnostic diferential fata de: - turbare - miozitele interstitiale - luxatia mandibulei - paralizia n. trigemen - miozita eozinofilica.

Prognosticul: favorabil la animalele mici, rezervat la animalele mari.

Tratamentul: se conduce dupa principiile comune ale fracturilor: - prima urgenta - rezolvarea starii de soc, hemoragie, asfixie - initial antisepsia cavitatii orale cu clorhexidina - resturile dentare, fragmentele mici de os sunt inlaturate cu atentie - exista numeroase tehnici de tratament al fracturilor mandibulare:

1. Fixarea maxilo-mandibulara: daca deplasarea osoasa este minima si muscatura nu este modificata, se mentine gura inchisa prin infasurare cu o fasa textila adeziva care stabilizeaza si asigura mentinerea corecta a suprapunerii dintilor. Complicatii posibile: dermatite, dispnee, pneumonie prin aspiratie. Muscatura corecta si stabilizarea focarului de fractura mandibulara posterioara se poate realiza si prin realizarea unui pod bilateral din composit acrilic aplicat intre canini superiori si inferiori sau intre carnasiere.

2. Cerclajul circumferential: fractura simfizei sau fracturile din apropierea ei se rezolva prin amplasarea circumferentiala in jurul mandibulei imediat caudal de canini a uni cerclaj. Firul metalic nu se va mentine mai mult de 4 saptamani.

3. Cerclajul interdentar combinat cu consolidarea intraorala cu un adeziv pe baza de rasini: este metoda neinvaziva mandibulare in al caror focar exista implicati si dinti. Coroana dentara este folosita pentru ancorarea cerclajelor multiple (dupa tehnica Stout): dintii sunt pregatiti prin polizare cu piatra abraziva, se aplica acid fosforic apoi acrilatul pe fata linguala. Dupa intarire suprafata este trimata sau polizata.

4. Cerclajul transosos (interfragmentar): tehnica este eficienta in stabilizarea fracturilor din zonele lipsite de dinti. Gaurile pentru cerclaj vor fi la o distanta mai mare de 3 mm de linia de fractura, vor evita radacinile dentare si canalul mandibular, in locurile respective osul se va evidentia ridicandu-se lambouri gingivale. Este indicat abordul ventral. Se prefera folosirea a doua cerclaje in configuratie triunghiulara.

5. Tehnica fixarii externe percutanate: se folosesc cel putin doua tije Kirschner sau brose mici Steinmann amplasate in fiecare segment fracturat. La capatul extern al tijelor se pune un tub de cauciuc si atunci cand ocluzia dentara cu gura inchisa este corecta tubul se umple cu acrilic.

6. Osteosinteza cu placuta: necesita unei dotari (trusa de osteosinteza) speciale destul de scumpa. Pentru fixarea placutei este necesara ridicarea tesutului moale din zona in care se va fixa placuta. Procedeul asigura o stabilizare rigida si o recuperare functionala rapida. O complicatie frecventa este traumatizarea radacinilor dintilor si a structurilor neurovasculare.

7. Mandibulectomia partiala: este recomandata atunci cand traumatismul este intins sau atunci cand coexista infectia sau necroza. Metoda de salvare in caz de fractura mandibulara bilaterala la caine cu boala periodontala severa impune extractia tuturor dintilor bolnavi si mandibulectomia partiala rostrala sau centrala cu inaintarea bilaterala a comisurilor gurii.

8. Osteosinteza 'intramedulara': aceasta tehnica veche provoaca traumatism major structurilor neurovasculare din canalul mandibular, nu asigura stabilitate fata de miscarea de rotatie si nu este recomandata in fracturile mandibulare.

Ingrijiri postoperatorii: controlul eficient al durerii si folosirea colierului Elizabethan pentru a preveni distrugerea montajului ortopedic in perioada vindecarii. Montajele ortopedice se indeparteaza dupa confirmarea radiografica a vindecarii fracturii la 3-6 saptamani postoperator .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fractura mandibulei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
851 cuvinte
Nr caractere:
4 975 caractere
Marime:
20.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
mandibula, fractura, leziuni
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!