Fiziologia scoarței cerbrale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scoarta cerebrala indeplineste urmatoarele functii: senzitiva si senzoriala, motorie, psihica si vegetativa. In scoarta cerebrala exista in zonele amintite doua categorii de centrii nervosi: centrii de protectie si centrii de asociere.

Centrii de protectie: centrii de protectie leaga scoarta cerebrala cu periferia corpului prin fibre senzitive si motorii; ei reprezinta zonele senzitive si motorii.

Functia senzitiva si senzoriala(neocortexul receptor):

Excitatiile primite de organele de simt sunt transmise, la scoarta cerebrala, sub forma de influx nervos. Celulele din straturile granulare ale scoartei cerebrale au insusirea de a analiza aceste excitatii si de ale transforma in senzatii corespunzatoare excitatiilor care le-au produs, formand astfel senzatii gustative, vizuale, olfactive, tactile.

Centrii senzitivi:

Centrii senzitivi sunt: tactil, termic, dureros si kinstezic. In circumvolutia centrala posterioara a lobului parietal, in santul central (Rolando), intr-o mica portiune a lobului frontal (circumvolutia centrala anterioara), precum si portiunea corespunzatoare de pe fata interna a emisferei, numita aria senzitiva suplimentara, se afla campurile unde excitatiile tactile, dureroase si termice (de la piele) si excitatiile kinestezice (de la muschi, articulatii, tendoane, aponevroze, oase) se transforma in senzatii tactile, de durere, temperatura si senzatii mio-artro-kinetice.

Centrii senzoriali:

o centrul senzorial vizual: excitatiile receptionate de celulele vizuale din retina sunt transformate in senzatii vizuale;

o centrul senzorial auditiv;

o centrul senzorial olfactiv: in centrul senzorial olfactiv vin excitatiile culese de receptorii olfactivi din mucoasa nazala olfactiva si sunt transformate in senzatii de miros;

o centrul senzorial gustativ: excitatiile culese de receptorii gustativi de pe mucoasa linguala ajung, pe calea ramurii senzitive a nervului glosofaringian (IX) prin nervul lingual,ramura a nervului facial(VII), in centrul senzorial gustativ, care reprezinta segmentul cortical al analizatorului gustativ, unde sunt transformate in senzatii de gust.

Functia motorie (Neocortexul motor):

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fiziologia scoartei cerbrale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 470 cuvinte
Nr caractere:
7 563 caractere
Marime:
12.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
fiziologie, scroarta cerebrala, functii cerebrale
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!