Factori de Poluare - Tutunul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In prezenta lucrare voi incerca sa tratez aspectele referitoare la un caz de poluare constatat personal, si anume fumatul.

Este putin ciudat sa spunem ca fumatul este o sursa de poluare. Majoritatea persoanelor considera fumatul ca fiind un obicei prost, daunator omului. Putini se gandesc ca acest viciu poate dauna chiar si mediului inconjurator.

Cu totii stim ca fumatul dauneaza grav sanatatii. Conform Directivei Consiliului CE 89/622/CCE, pe toate pachetele de tigari si in cadrul reclamelor sau ale oricarei modalitati de promovare a tigarilor, producatorii au obligatia de a mentiona acest lucru. Deci oricat am vrea sa ne ascundem de informatiile referitoare la pericolele pe care le implica fumatul asupra vietii, acestea ne sunt reamintite in viata de zi cu zi prin lege. In Europa, obiceiul de a fuma este relativ recent, s-a dezvoltat rapid in prima jumatate a secolului XX. Noile tigarete , mult mai accesibile consumatorilor de toate varstele, din toate mediile sociale si cu venituri dintre cele mai variate, au declansat un adevarat boom de piata.

Planta de tutun are o compozitie chimica complexa. Fumul rezulta prin arderea incompleta a tutunului: arderea este totala numai la capatul aprins al tigaretei unde temperatura atinge 850 grade C. Pe masura ce creste distanta de la portiunea aprinsa a tigaretei, arderea devine incompleta: elementele nocive ale fumului sporesc pe masura ce ne apropiem de portiunea finala ( capatul terminal ).

In urma arderii unei tigari rezulta 2 litri de fum: in timpul arderii tigarii se formeaza cam 4000 de compusi chimici, ca urmare a proceselor fizico-chimice si termodinamice, peste 300 din aceste substante sunt toxice iar mai mult de 40 sunt CANCERIGENE. Cei mai toxici produsi sunt : GUDRONUL , OXIDUL DE CARBON , NICOTINA.

Alte substante toxice continute de fumul de tigara sunt:

ACETONA-utilizata ca decapant pentru diluanti

AMONIACUL

DDT ( insecticid )

BUTANUL ( gaz pentru brichete )

HIDROGEN CIANHIDRIC-substanta letala

PLUMB

METANOL ( combustibil pentru rachete )

POLONIU 210 ( reziduu radioactiv )

RADON ( gaz radioactiv )

ACID SULFURIC.

Arderea tutunului creaza doua tipuri de fum:

-secundar

-principal

Fumul secundar se duce direct in aer de la capatul care arde , are concentratie mai mare decat compusii nocivi din fumul principal inspirat de fumator si anume: de trei ori contine mai multa benzpirena, dedoua ori mai mult gudron si nicotina, de cinci ori mai mult oxid de carbon si de cincizeci de ori mai mult amoniac.

Cu toate acestea majoritatea oamenilor ignora riscul reprezentat de fumat. Din pacate majoritatea legilor si a avertismentelor impotriva fumatului prevad modul in care fumatul afecteaza organismul uman, fara a se mentiona si faptul ca acest obicei dauneaza si atmosferei, florei, faunei, solului etc.

Cum am constatat acest caz de poluare? Din pacate nu este un caz de poluare. Este un fenomen cu care ne intalnim la fiecare pas si care a ajuns sa ne afecteze in mod inevitabil. Tot ce putem face este sa minimizam contactul cu persoanele fumatoare, sa evitam locurile publice unde se fumeaza. Insa nu putem trai izolati de societate.

Tot ce trebuie sa fac ca sa observ in mod concretefectele fumatului asupra mediului este sa ies la geam si sa privesc in gradina blocului unde locuiesc. Sute, poate chiar mii de chistoace de tigari sunt zac prin iarba tot mai rara si printre florile pe care putinii locatari carora le mai pasa, le ingrijesc. Zilnic sunt aruncate zeci de chistoace care contribuie la contaminarea solului cu substante nocive si la sufocarea vegetatiei. O alta modalitate de a simti efectele fumatului este pur si simplu pe strada. O mare parte a populatiei fumeaza. In cazul in care doresti sa intri intr-un local este aproape imposibil gasesti un spatiu amenajat special pentru nefumatori. De obicei trebuie sa sapi prin fumul gros de tigara care pluteste in aer si care iti umple hainele de un miros oribil. Incercand sa gasesc explicatia ingradirii libertatilor nefumatorilor tind sa cred ca nici macar nu exista nefumatori; doar fumatori activi si fumatori pasivi.

Fumatorii PASIVI inhaleaza din aerul viciat intr-o ora, cantitatea de nicotina continuta de o tigara.

Fumatul pasiv provine din fumul scos de capatul aprins al tigarii si din fumul inhalat direct de un nefumator de la tigara unui fumator. Este deci fumatul involuntar la care sunt supusi nefumatorii din partea celor ce fumeaza. Fumatul pasiv este un poluant major al aerului din spatiile inchise. Agentia de Protectie a Mediului din SUA, a clasificat fumatul pasiv ca fiind un agent cancerigen de tip A sau o substanta carcinogena pentru om, pentru care nu exista nici un nivel sigur de expunere.

Persoanele care nu fumeaza si care respira fumul provenit de la tigarile celor din jur, prezinta multe din afectiunile de care sufera si fumatorii.

…………………………………….

Daca renunti la alcool, tigari, faci efort fizic moderat si manaci fructe si legume de cinci ori pe zi, traiesti cu 14 ani mai mult decat cei care nu adopta niciunul dintre aceste principii. Aceasta este cea mai noua descoperire a unei echipe de cercetatori britanici, care au studiat in ultimii ani evolutia unui grup de 22.244 de englezi.

Faptul ca o dieta sanatoasa contribuie la o viata mai lunga este stiut deja, insa rezultatele noului studiu au cuantificat efectul acestui stil de viata. "Prin acest raport am reusit sa evidentiem faptul ca pana si micile schimbari ale modului in care traim aduc imbunatatiri enorme sanatatii. De aceea vrem sa incurajam o schimbare de atitudine in acest sens", a declarat unul dintre cercetatori pentru jurnalul PloS Medicine.

Observații:

Factori de poluare - Tutunul

In prezenta lucrare voi incerca sa tratez aspectele referitoare la un caz de poluare constatat personal, si anume fumatul.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Factori de Poluare - Tutunul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
6 755 cuvinte
Nr caractere:
37 555 caractere
Marime:
20.31KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!