Etică medicală și drepturile pacienților

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Organizatia Mondiala a Sanatatii urmareste sa gaseasca si sa aplice anumite principii etice in practica medicala actuala, si anume asigurarea unui acces echitabil la serviciile de sanatate. Informarea asupra acestor principii este necesara pentru ca fiecare medic sa fie sigur ca alegerea sa nu este dictata exclusiv de constrangerile economice, si de asemenea este necesara pentru luarea deciziilor clinice in deplina cunostinta de cauza.

Etica medicala se refera la toate aspectele etice ale practicii medicale, la ceea ce este drept, bun, corect, valoros, si care contine patru categorii, si anume: teorii etice, principii etice, reguli etice, judecati etice. Cand ne referim la teorii etice, ne referim la acele entitati sistematizate si alcatuite din principii si reguli. Printre ele amintim teoriile consequentialiste (masoara valoarea unei actiuni prin finalitatea ei), teoriile deontologice (la baza oricarui act stau datoria si obligatia) si teoriile bazate pe virtuti. In ceea ce privesc principiile etice, ele sunt baza pentru regulile etice care orienteaza luare deciziilor. Unul dintre aceste principii este respectarea autonomiei individului, adica indiferent de ce crede medicul ca trebuie facut, pacientul este cel care decide asupra sa, atat timp cat are discernamant. Din acest lucru deriva si consimtamantul si confidentialitatea. In acest context, colaborarea medic-pacient trebuie sa fie bazata pe incredere, in care fiecare tine cont de opinia si experienta celuilalt. Un alt principiu este cel al beneficientei, in care medicii sunt obligati sa aleaga ceea ce este mai bine pentru pacientii lor. Ultimul dar nu cel din urma, se refera la principiul dreptatii si corectitudinii, in care resursele disponibile pentru ingrijirile de sanatate trebuie folosite intr-o maniera corespunzatoare. Regulile etice stabilesc daca anumite actiuni sunt sau nu bune, daca trebuie sau nu facute, iar judecatile etice reprezinta concluziile specifice, verdictele.

Codurile deontologice sunt rezultatul uni consens al majoritatii membrilor unui grup professional; ele asigura un standard de calitate al profesiei respective. Codurile de comportament cuprind ansamblul indatoririlor legate de exercitarea unei profesii, iar deotologia cuprinde regulile, datoriile si obligatiile.

Orice sistem de sanatate ar trebui sa tina cont de niste principii etice specifice:

- sanatatea este unul dintre drepturile omului;

- grija pentru pacient trebuie sa ghideze furnizarea serviciilor medicale, de a asigura cel mai mare bine posibil pentru un numar cat mai mare de personae;

- prevenirea imbolnavirilor si evitarea aparitiei infirmitatilor si handicapurilor;

- obligativitatea comunicarii intre specialistii din domeniu, dar si intre acestia si pacienti;

- toti profesionistii din sistem au obligatia de a asigura o imbunatatire continua a calitatii serviciilor furnizate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etica Medicala si Drepturile Pacientilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 211 cuvinte
Nr caractere:
7 329 caractere
Marime:
24.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!