Efectul Florului Asupra Dintelui

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Structurile dure dentare contin o serie de elemente sub forma de urme, din care cel mai important este fluorul si care joaca un rol decisiv in protectia impotriva cariei dentare.

Fluorul, se gaseste in organismul uman ca element sub forma de urme, dar a carui prezenta este absolut indispensabila unei dezvoltari normale, iar spre deosebire de celelalte elemente similare, el este singurul ancorat anorganic si apare nemijlocit in reteaua de apatita a tesuturilor dure, oase si dinti in proportie de 99% din total si numai restul de l % in muschi, creier si sange.

Aportul fluorului in organismul uman este asigurat pe doua cai: prin hrana si apa, in timp ce calea respiratorie este intamplatoare si exceptionala. In natura ionul de fluor se gaseste in aer, sol, apa si desigur in alimente, doar in combinatii chimice. Alaturi de alte minerale, fluorul se gaseste sub forma de urme in componenta anorganica a structurilor dentare.

Cel care ne intereseaza este fluorul din apa si alimente: aportul de fluor din alimente este 0, 2-0, 6 mg zilnic; Hrana umana, in special in tarile civilizate, cu unele exceptii este saraca in fluor, iar cantitati mari se gasesc doar in frunzele de ceai, algele marine, pestii oceanici si orezul nedecorticat.

apa potabila are un continut de fluor variabil, 90% dintre sursele de apa din Romania fiind sarace in acest element.

Din aceasta cauza s-a ajuns la necesitatea suplimentarii fluorulului din sursele naturale pana la o doza eficienta, prin fluorizarea apei, a sarii de bucatarie, fluorizarea diferitelor alimente.

Resorbtia se face aproape in totalitate la nivelul intestinului subtire, dependent de felul sarii si, deci, de cea a ionului de insotire, respectiv ionii de calciu, magneziu, aluminiu si fier, dau combinatii greu solubile si greu resorbabile, in timp ce combinatiile de sodiu si fosfor se resorb aproape in totalitate sau in proportie de 80% (Z f k i m). O data absorbit fluorul este transportat de catre sange, repartizandu-se tesuturlor in proportie de 90% celor dure (os si dinte) restul fiind donat tesuturilor moi. Un regim alimentar cu un continut crescut de fluor nu duce la modificarea concentratiei acestuia in tesuturile moi, doarece acestea nu au tendinta de acumulare a fluorului. In schimb la nivelul oaselor si a dintilor, nivelul poate creste in functie de: concentratia din aport; varsta la care se face administrarea.

perioada de timp cat se face aportul; Eliminarea se face aproape in totalitate prin rinichi si numai un procent foarte mic urmeaza calea salivara sau sudorala. Fixarea in tesuturile dure este, in principiu, dependenta de primii doi parametri si anume de concentratia din aport si de varsta, dar cu unele diferente din acest punct de vedere intre structurile osoase si cele dentare.

Astfel, in timp ce osul este un rezervor permanent pentru ionii de fluor si isi remaniaza in permanenta continutul, dintele in schimb beneficiaza de o perioada de captare limitata.

Fixarea la ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Efectul Florului Asupra Dintelui
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 001 cuvinte
Nr caractere:
10 344 caractere
Marime:
15.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!