Dizolvarea lichidelor în sânge - presiunea parțială și difuzia gazelor în lichide

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Presiunea partiala si difuzia gazelor in lichide

Schimbul principalelor gaze respiratorii la nivel pulmonar si tisular se face pe baza unor legi fizice, a unor mecanisme fiziologice si a unor proprietati ale membranelor alveolo-capilare si celulare. O2 si CO2 trec prin membrana alveolo-capilara prin difuzie simpla de la o concentratie mare la o concentratie mica.

Componentele majore ale aerului uscat sunt azotul (? 79%) si oxigenul (?21%). Tinand seama de teoria lui Dalton intr-o combinatie de gaze presiunea fiecarui gaz in parte este determinata de procentajul volumului total pentru fiecare gaz in parte.

Cand aerul intra in contact cu apa, o parte din apa se transforma in gaz care se evapora. Compozitia aerului alveolar si a aerului expirat nu este identica cu cea a aerului atmosferic din mai multe motive. In primul rand aerul care intra in sistemul respirator in timpul inspiratiei este umed; in al doilea rand, oxigenul difuzeaza de la alveole in sange, iar CO2 difuzeaza de la capilarele alveolare in alveole; iar in al treilea rand aerul cu exceptia celui alveolar este numai in parte inlocuit cu aer atmosferic in timpul fiecarei inspiratii.

Cand gazele intra in contact cu un lichid, exista tendinta fiecarui gaz de a se dizolva in lichid. Echilibrul concentratiei gazului in lichide este determinat de presiunea partiala a gazului si de solubilitatea lichidului. Aceasta relatie este descrisa de legea lui Henry. Cand un gaz este in contact cu un lichid, volumul de gaze care va intra in solutie este proportional cu presiunea partiala a gazului. Numai o mica cantitate din gaze este alveolara.

Bibliografie:

1. BARAN TRAIAN - ,,Biofizica medicala";

2. CIUHAT ILEANA - ,,Antaomia si Fiziologia omului";

3. DIMOFTACHE CONSTANTIN - ,,Biofizica medicala".

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dizolvarea lichidelor in sange - presiunea partiala si difuzia gazelor in lichide.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
985 cuvinte
Nr caractere:
5 145 caractere
Marime:
11.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
dizolvare, lichide, sange, presiune, difuzie, gaze
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!