Dezvoltarea Craniului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Craniul primitiv este membranos, în aceasta faza el purtând numele de desmocraniu. În luna a doua începe condrificarea bazei craniului, aceasta purtând numele de condrocraniu (placa bazilara Kolliker). Oasele calvariei nu trec prin faza cartilaginoasa, ci se osifica direct din schita membranoasa. Deci osificarea craniului urmeaza doua moduri particulare: fibroasa (calvaria va prezenta suturi), respectiv cartilaginoasa (baza craniului va prezenta sincondroze).

La nou-nascut craniul prezinta portiuni membranoase si cartilaginoase care se osifica în timp, acest fapt permitând marirea dimensiunilor craniului proportional cu cresterea encefalului. La nivelul boltii craniene oasele sunt înca unilaminate si fara diploe, iar centrii de osificare, datorita procesului de osificare delimiteaza oasele care sunt separate fie prin spatii suturale (între doua oase), sau prin spatii membranoase largi denumite fontanele (fonticulus). Ele se afla la locul de întâlnire a mai multor oase. Fontanelele sunt în numar de sase: doua mediane si patru laterale (câte doua de fiecare parte).

Fontanela anterioara (fonticulus anterior) se afla la jonctiunea suturilor coronala (frnto-parientala), sagitala (interparientala) si frontala (interfrontala). Deci se afla între osul frontal si cele doua oase parientale. Se mai numeste si fontanela bregmatica, are forma romboida, este cea mai mare, având dimensiuni 5/2,5 cm. Ea se osifica dupa vârsta de 2,5 de ani. O închidere mai târzie a acestei fontanele sau o marime mai mare determina hidrocefalie. Închiderea ei mai precoce determina microcefalie. Fontanela Bregmatica serveste în clinica pentru punctionarea sinusului sagital superior la sugari, în vederea administrarii de medicamente. Fontanela posterioara (fonticulus posterior) se afla la jonctiunea suturilor sagitala si lombdoida. Se afla deci între osul occipital si cele doua oase parietale. Se mai numeste si fontanela lambdoida, are forma triunghiulara, cu laturile de circa 1 cm; se osifica între lunile 3-6.

Fontanelele pterice sau sfenoidale (fonticulus sphenoidalis), situate la unirea sfenoidului, frontalului, temporalelor si parietalelor, se mai numesc si fontanele anterolaterale; dispar la scurt timp dupa nastere

Fontanelele asterice sa mastoidiene (fonticulus mastoideus) sunt situate la unirea occipitalului, parientalului si procesului mastoid. Se mai numesc si fontanele postero-laterale. Ele dispar la scurt timp dupa nastere, dar pot lasa ca vestigiu gaura mastoidiana (foramen mastoideum) prin care trece o vena emisara. Craniul nou-nascutului mai poate prezenta fontanele supranumerare, fontanelele sagitala, glabelara si metopica.

Fontanela sagitala Gerdy se afla între cele doua oase parientale, în partea posterioara a suturii sagitale, la nivelul obelionului. Este descrisa la 30% din cazuri, iar dupa închiderea sa ramâne ca vestigiu de o parte si de alta a suturii parietale, câte un orificiu, numit gaura parietala (foramen parientale) prin care trec o v. emisara si o ramura din a. occipitala.

Fontanela glabelara sau nazo-frontala este delimitata superior de marginile frontalelor, iar inferior de oasele nazale. Este mai frecventa la hidrocefali, iar la adulti poate fi ocupata de un os supranumerar.

Fontanela metopica este situata deasupra precedentei, la unirea celor 3/4 superioare cu 1/4 inferioara a suturii metopice (interfrontale). Ea poate fi ocupata de un os metopic supranumerar.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea Craniului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 405 cuvinte
Nr caractere:
24 955 caractere
Marime:
20.98KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!