Cum să comunicăm fără să vorbim

Extras din referat:

Cel mai important lucru in comunicare este de a auzi ceea ce nu se spune!“

"Corpul nostru este un text care vorbeste.”

O relatie interpersonala se bazeaza pe o intalnire intre oameni care sunt blocati in ROLURILE lor ca ASISTENT si PACIENT. In cadrul comunicarii cuvintele nu sunt uneori de ajuns, cuvintele sunt uneori inutile atunci sau cand distanta dintre cei doi interlocutori este prea mare, deasemenea aceste roluri pot fi o bariera in comunicatie de care uneori nu suntem constienti

Intr-un mesaj oral, cuvintele au impact in procent de 7%, intonatia 38%, iar limbajul nonverbal si preponderent, gesturile,in procent de 55%.

Comunicarea asistenta – pacient este o comunicare directa, fata în fata nemediata si neformalizata. Între cei doi subiecti ai transferului de informatie are loc un schimb continuu de informatii care îi conduce pe fiecare dintre cei doi parteneri catre obiectivele precise ale întrevederii : aflarea raspunsurilor în legatura cu modificarea starii de sanatate, remediile propuse pentru înlaturarea acestora, modalitatile practice de actiune. În afara acestui fascicul de informatii, sa-i zicem central, are loc si o alta trecere de mesaje secundare, care permit raspunsul la o serie de probleme “periferice “ .

Pentru a comunica nonverbal cu pacientul se folosesc tehnici care trebuie sa asigure:

sa stabileasca cu cadru relaxant,fara graba

sa oferi un mediu confortabil (iluminat,temperatura,mobilier)

sa stai jos atunci cand vorbesti cu pacientii, desi, probabil, ai zeci de lucruri pe care trebuie sa le faci la un moment dat, incercati sa va relaxati. Nu sta in usa sau pe marginea scaunului, ca si cum va pregatiti pentru a sari si alerga cat mai curand si mai departe.

-sa faca vorbitorul sa mentina contactul cu ochii.

-sa furnizeza intimitati.

-evita intreruperile si alte influente care distrag atentia

Comunicarea obisnuita intre doua persoane nu implica o situatie exceptionala . E importanta deschiderea optimala a canalelor de comunicatie ( care lipseste , bunaoara, la unii pacienti psihici)si a absenta " zgomotelor " de canal.

TINUTA

Se refera la gradul de aderare a individului la normele sociale si evident reflecta nivelul socio-economic. Analiza tinutei ia in calcul adecvarea cu varsta si sexul biologic al persoanei. Deasemenea tinuta se refera si la starea de igiena, cuafura.

Tinuta in cadrul comunicarii nonverbale asistent pacient este foarte importanta, uniforma asistentelor trebuie sa fie intodeauna curata, ingrijita, calcata, igiena asistentelor trebue sa fie impecabila, deasemenea ingijirea parului conteaza foarte mult.

VESTIMENTATIA

Vestimentatia face parte din artefacte, ele comunica aparteneta de la un gen biologic, la o clasa de varsta, la o categorie sociao- profesionala, poate fi folosita si pentru a crea un rol si pentru a marca statutul social real al unei persoane sau cel pe care si-l adroga cineva.

Alegerea vestimentatiei se integreaza procesului de autodefinire in diferite situatii si roluri sociale, de gen si profesionale, semnificatiile transmise prin haine influienteaza perceptia si modul de a actiona ale interlocutorului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cum sa comunicam fara sa vorbim.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Marime:
937.53KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!