Colesterolul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Colesterolul este o substanta lipidica, raspindita in tot organismul uman si necesara functionarii adecvate a organismului. El este prezent in structura membranelor celulare din intreg corpul inclusiv in creier, nervi, intestin, muschi, piele, ficat si inima. El este utilizat pentru a produce anumiti hormoni, vitamina D sau acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Pentru a realiza aceste functii, organismul are nevoie de o cantitate mica de colesterol. Totusi, atunci cand creste, colesterolul poate determina sau precipita aparitia aterosclerozei, situatie in care colesterolul si alte lipide sunt depozitate in peretele arterelor din tot corpul, inclusiv arterele care hranesc inima. In timp, ingustarea arterelor coronare datorata aterosclerozei poate produce semne si simptome de cardiopatie ischemica (angina pectorala, infarct miocardic).

Colesterolul circula inglobat in agregate macromoleculare, particule complexe numite lipoproteine (produse in ficat) deoarece colesterolul, fiind substanta de natura lipidica, nu este dizolvabil in singe (la fel cum uleiul nu se dizolva in apa).

Exista diferite tipuri de lipoproteine, fiecare afectind in mod diferit procesul de ateroscleroza si in particular cardiopatia ischemica.

Lipoproteinele cu densitate mica (LDL) transporta colesterolul "rau", principala sursa utilizata in cresterea leziunilor de ateroscleroza. Astfel, cu cat cantitatea de LDL-colesterol din sange va fi mai mare cu atat riscul de aparitie si progresie al cardiopatiei ischemice va fi mai mare. Nivelele optime ale LDL-colesterolului sunt mai mici de 160 mg/dl pentru adultul tanar, mai mici de 130 mg/dl pentru persoanele care asociaza alti factori de risc cardiovascular si mai mici de 100 mg/dl pentru persoanele cu cardiopatie ischemica manifesta.

Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) reprezinta colesterolul "bun". HDL transporta colesterolul din diferite parti ale corpului spre ficat, astfel impiedicand depunerea acestuia in peretii arterelor. Cu cat nivelul HDL-colesterolului din sange este mai mare, cu atat riscul de cardiopatie ischemica este mai mic. Nivelul optim de HDL - colesterol este in jur de 45 mg/dl pentru barbati si in jur de 55 mg/dl pentru femei. Exista un risc crescut de cardiopatie ischemica atunci cand nivelul de HDL-colesterol este sub 35 mg/dl.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Colesterolul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 214 cuvinte
Nr caractere:
7 389 caractere
Marime:
14.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
grasimi, organisme, sange
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!