Călirea organismului uman cu ajutorul aerului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aerul actioneaza favorabil asupra organismului uman prin intensificarea metabolismului, intarirea sistemului nervos si imbunatatirea activitatii aparatului cardiovascular. Deasemenea aerul solicita intr-o mare masura sistemul termoreglator al organismului. Gradul de actiune a aerului depinde de temperatura, umiditatea, viteza de deplasare, puritatea acestuia.

Temperatura aerului influenteaza procesul de termoreglare prin modificarea termogenezei endogene si a convectiei. Cu cat temperatura aerului este mai diferita de cea a corpului, cu atat actiunea lui este mai puternica.

In conditii extreme, temperaturile scazute ale aerului pot produce: racirea locala a unor segmente ale organismului (in special ale extremitatilor), afectiuni denumite raceli, degeraturi sau inghet; temperaturile ridicate pot produce arsuri de diferite grade. Temperatura ridicata a aerului poate inluenta defavorabil atentia, timpii de reactie si coordonarea psihomotrie. Aceste efecte contribuie la cresterea frecventei accidentelor, in special la cei neadaptati. Zona temperaturilor de confort pentru adulti este intre 17-22 C, iar pentru cei care efectueaza effort fizic 15-17 C. Umiditatea relativa actioneaza asupra procesului de termoreglare in mod continuu, pirn influentarea evaporarii transpiratiei si, deci, de pierderile de caldura. In zona noastra umiditatea relativa ridicata survine iarna. Umiditatea relativa foarte scazuta are o actiune nefavorabila asupra mucoaselor respiratorii. Umiditatea relativa favorabila organismului uman este intre 30-70%. Miscarea aerului se caracterizeaza prin doua componente: viteza si directia. Directia poate determina curenti orizontali, ascendenti, descendenti si in vartej. Directia curentilor orizontali influenteaza poluarea si caracterul maritim de aer intr-o anumita zona. Viteza de miscare a aerului are o actiune asupra termoreglarii. Aceasta actiune este diferita, fizic in functie de temperatura aerlui fiind mai joasa decat cea cutanata si umiditatea relativa fiind sub 100%. Cu cat viteza aerului este mai intensa, cu atat pierderea de caldura a organismului este mai mare.

Aerul in miscare constituie un excitant pentru receptorii cutanati si intervine, pe aceasta cale, in mentinerea tonusului nervos. Viteza aerului este si un factor care intervine in dispersia poluantilor si in autopurificarea atmosferei.

Baile de aer se pot organiza oriunde la umbra, acolo unde exista mai mult spatiu liber in jur, aer mai curat si posibilitati de alternare a bailor de aer cu cele de soare sau apa.

In timpul bailor de aer organismul trebuie sa fie cat mai sumar imbracat, daca se poate chiar complet, pentru ca aerul sa vina in contact cu o spurafata cat mai mare a corpului.

Este indicat ca baile de aer sa fie incepute acasa, intr-o camera, balcon sau terasa deschisa, la o temperatura cuprinsa intre 20-25 C, temperatura, care trebuie coborata zilnic, treptat. Calirea cu aer se poate incepe si in sezonul rece, in timpul gimnasticii ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calirea Organismului Uman Cu Ajutorul Aerului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
742 cuvinte
Nr caractere:
4 114 caractere
Marime:
5.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!