Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nu stimuleaza pancreasul fiind active si in absenta acestuia si in diabetul aloxanic precum si dupa hipofizectomie si suprarenalectomie. Inhiba absorbtia glucozei din intestin. Inhiba neoglucogeneza si glicogenoliza hepatica si stimuleaza glicoliza anaeroba. (Shen, Bressler, 1977). La animale normale actiunea apare numai dupa doze mari.

La om efectul hipoglicemiant apare in doze terapeutice numai la diabetici cu hiperglicemie. Actiunea este cu atat mai slaba cu cat diabetul este mai echilibrat.

Biguanidele favorizeaza consumul intracelular de glucoza, reactiveaza, la nivelul muschilor, insulina inactivata prin legarea de proteine. la om actiunea incepe dupa 2-3 zile si este maxima dupa 15-30 zile.

Hiporexie, greturi, gust metalic, uscaciunea gurii, constipatie sau diaree. Anestezie, cefalee. Un efect advers particular, cunoscut de mult timp, este acidoza lactica, fenomen cu incidenta rara dar grav, uneori letal. Concentratia lactatului este proportionala cu doza administrata. Efectul este consecinta cresterii glicolizei anaerobe.

Acest efect advers este mai frecvent la finformin (Phenforminum-D. C. I., Dibotin R, D. B. I. R, InsoralR). Datorita acestui efect, produsele care contin fenformin, au fost supuse restrictiilor sau retrase din terapeutica in unele tari (ex. R. F. G., Canada, Norvegia, S. U. A. ). In alte tari s-a considerat ca se poate mentine in uz substanta respectiva, dar se insista pt. respectarea anumitor indicatii, valabile pt. toate biguanidele care reduc la minimum riscul de acidoza lactica.

Pt. a obtine efecte terapeutice optime si a evita reactiile adverse, indeosebi acidoza lactica trebuie sa se aiba in vedere mai multe aspecte.

Prescrierea biguanidelor se va face numai la diabetici adulti, neinsulinodependenti, fara tendinta la cetoza, fie in asociere cu o sulfoniluree, fie cand tratamentul dietetic sau scaderea ponderala sunt insuficiente sau cand sulfonilureele nu pot fi folosite.

Pe cat posibil, se vor evita, pentru formin, doze mai mari de 100 mg/zi: ; preparatele retard, care evita atingerea de concentratii mari, ar fi preferabile.

Se va da atentie deosebita cazurilor de contraindicatii, reprezentate de situatii patologice care favorizeaza acidoza lactica, de ex. Insuficienta renala (cu creatinemie peste 1, 2 mg%, SI=110 (mol/l), insuficienta hepatica, alcoolici, insuficienta cardiaca, infarct miocardic, stari care favorizeaza hipoxia (soc cardiogen sau toxiinfectios, hemoragii, embolie pulmonara, gangrena, tulburari ale circulatiei arteriale periferice), diete hipocalorice severe si indeosebi starile de inanitie, administrarea de diuretice si antihipertensive care pot afecta functia renala, urografie.

Bolnavii la care se administreaza buguanide vor fi examinati periodic, pt. a decela factorii si conditiile care pot favoriza acidoza lactica; va avea in vedere ca persoanele care au depasit varsta de 60 de ani sunt mai susceptibile la acest efect advers.

Bolnavii tratati si cei care ii ingrijesc vor fi ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Biguanide
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 212 cuvinte
Nr caractere:
7 124 caractere
Marime:
12.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!