Bacilii Sporulati Aerobi și Anaerobi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Reprezentati de genul Bacillus cuprinde urmatoarele specii implicate in patogenie: B. anthracis, B. cereus si B. subtilis. Bacilul anthracis este agentul etiologic al antraxului care poate fi cutanat, gastointestina, pulmonar. Acest bacil infecteaza in special animalele si ocazional omul.

ETAPELE DIAGNOSTICULUI DE LABORATOR

Recoltare si transportul- produsul patologic este recoltat rapid dupa debutul bolii inaintea instituirii tratamentului cu antibiotice. Produsele patologice in functie de tipul de antrax sunt reprezentate de: secretii din leziunile cutanate, edemul local si sau ganglionii regional, sputa, materii fecale, LCR, probe necroptice, probe alimentare

Examinare microscopica- se bazeaza pe realizarea unor frotiuri colorate Albastru de metilen si Gram. Pe frotiul din produsul patologic se pot observa: leucocite, resturi tisulare, bacili gram pozitivi, de dimensiuni mari, imobili, sporulati cu sporul mare dispus central si care nu deformeaza bacteria, cu sau fara capsula, dispusi izolati izolati sau in lanturi. In coloratia albastru de metilen capsula apare ca un halou transparent in jurul lantului.

Insamantarea- se face pe medii selective in cazul produselor patologice contaminate, in general agentul selectiv din mediu este polimixina B. Pentru decontaminarea produsului patologic poate fi folosit si alcoolul etilic de 950, in proportii egale timp de 30-60 de minute la temperatura camerei, dupa care se preleveaza o anumita cantitate ce poate fi insamantata pe geloza nutritiva sau geloza sange. Dupa insamantare se tine la 370C timp 37-420C.

Izolare- dupa incubare, daca dispersia a fost facuta corespunzator se vor obtine coloniile izolate si se va purcede la identificarea acestora.

Identificarea se face coroborand mai multe criterii:

Morfotinctorial: bacili grosi lungi, capete drepte, cu spor central, ovalar, care nu deformeaza bacteria.

Caractere de cultura: coloniile sunt de tip R, mari, margini neregulate cu prelungiri filamentoase de unde si asemanarea cu capul de meduza, pe mediile cu sange poate apare o zona discreta de sshemoliza.

Caractere biochimice: catalazo+, produce lecitinaza.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bacilii Sporulati Aerobi si Anaerobi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 108 cuvinte
Nr caractere:
6 660 caractere
Marime:
6.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
afectiuni, colonii izolate, bacterii
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!