Apiterapia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. APITERAPIA

1. Definitie. Apiterapia

2. Mentionare si apreciere. Istorie

3. Miere. Polen. Ceara. Laptisorul de matca. Propolis

Apiterapia reprezinta terapia traditionala care foloseste mierea, polenul, ceara, laptisorul de matca, propolisul, veninul de albine si alte produse ce tin de complexa alchimie a stupului in vederea sanatatii corpului omenesc.

Mentionare si apreciere. Istorie. Produsele albinei s-au inscris de la inceputul preistoriei in randul elementelor naturale folosite pentru completarea si ameliorarea hranei si apoi pentru combaterea si prevenirea durerii si suferintelor omului. Practica traditionala a apiterapiei dateaza din vremurile inemoriale ale istoriei umane. Primele comunitati mai dense de oameni au aparut pe Valea Indului cam in jurul anului 3000 I.H

Mierea este bogata in zaharuri simple (glucoza si fructoza) si dispun de o putere totala de indulcire mai mare decat a zaharului.

Valoarea nutritiva a mierii nu se limiteaza la aceea a zaharului, mierea continand si cantitati mici de vitamine (vit. B, C), vitamina B1, in anumite sortimente de miere reprezinta carburant pentru celulele organismului.

Elementele minerale (Ca, Fe, P) pe care le intalnim in mierea poliflora si in mierea de masa, aminoacizii liberi, enzimele, completeaza paleta de elemente nutritive de care organismul nostru beneficiaza de cate ori mancam miere.

Roua de miere este acea substanta dulce, limpede si vascoasa, uneori solidificata, ce se gaseste in anumite perioade ale anului pe frunzele, ramurile sau tulpinile plantelor.

Polenul este cea mai importanta hrana structurala pentru albine. Polenul asigura producerea laptisorului de matca si a cerii. Pe langa rolul important pe care il are in viata albinelor, polenul prezinta o importanta capitala din punct de vedere biologic, deoarece reprezinta elementul sexual barbatesc ce contribuie la fecundarea florilor, respectiv formarea semintelor si perpetuarea speciilor vegetale. Are o compozitie foarte complexa, continand pe langa o proportie importanta de proteine, zaharuri, grasimi si substante minerale si o insemnata cantitate de vitamine (B1, B5, B2, C, D, E, A), contine de asemenea provitamine (coroteroizi) cu un rol insemnat in procesele de digestie, asimilatie si aparare a organismului.

Ceara nu este un produs vegetal ci o “transpiratie” a albinelor. Lucratoarele stranse in ciorchine secreta ceara care este eliminate sub forma de mici pelicule translucide din ultimele patru inele abdominale.

Ceara este un produs de excretie pe care albino il produce consumand miere si polen. Mirosul si culoarea cerilor variaza dupa regiuni si flora, la fel ca si la miere.

Laptisorul de matca este un produs glandular excretat in faringe de catre glandele frontale, numite si furingiene. Are un continut ridicat de protein, de vitamine precum si faptul ca aceasta hrana produsa de glandele albinei determina dezvoltarea ovarelor viitoarei matci. Laptisorul de matca nu este un medicament, ci un aliment natural.

Propolisul se prezinta sub forma unei mase solide de culoare brun-cafenie, cu nuante verzui, cu structura neomogena, aspect marmorat, consistent dura si cu urme de impuritati. Pentru obtinerea unui preparat bogat in substante active este necesar sa se selecteze blocurile de propolis urmarindu-se mai ales ca acestea sa nu contina un procent ridicat de ceara, impuritati sau semne de degradare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Apiterapia.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 646 cuvinte
Nr caractere:
15 967 caractere
Marime:
27.12KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!