Anticoncepționale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Acestea reprezinta forme medicamentoase cu administrare orala ce contin diverse tipuri de substante hormonale sintetice cu rol in prevenirea sarcinii. Au fost introduse pe piata de larg consum in 1960 si de atunci se bucura de o vasta popularitate in mare parte justificata. Pilulele contraceptive contin o combinatie in diverse proportii si concentratii intre estrogeni si progesteron - hormoni sexuali feminini - de sinteza. Femeile ce doresc utilizarea acestui tip de contraceptie isi vor alege din diversitatea de produse acea combinatie care li se potriveste cel mai bine, iar alegerea poate fi facuta cu ajutorul medicului ginecolog.

Mecanism de actiune

Pentru a veni in ajutorul doamnelor atunci cand se alege un astfel de produs farmaceutic, se expune atat mecanismul prin care actioneaza cat si raportul risc/beneficiu al administrarii acestora. Rolul lor este de a impiedica ovarul sa expulzeze ovulul (ovulatia) si acesta, intrucat nu mai ajunge in trompa uterina si apoi in uter, nu va mai putea fi fecundat. De asemenea pilulele contraceptive mai au rolul de a ingrosa mucusul colului uterin si de a impiedica lichidul spermatic sa patrunda in uter pentru a fecunda ovulul.

Mod de utilizare

Acestea trebuie administrate in asa fel incat sa coincida cu fazele ciclului menstrual. In functie de tipul pilulelor prescrise va trebui ca prima pilula sa fie administrata la fiecare inceput de ciclu menstrual. Va trebui apoi luata in fiecare zi timp de trei saptamani cu aproximatie cam in aceeasi perioada a zilei. Pe perioada celei de-a patra saptamani a ciclului menstrual, administrarea pilulelor se va sista, urmand ca la sfarsitul acestei saptamani sa se produca menstruatia.

Unele tipuri de pilule contraceptive vin in ajutorul unei utilizari facile, continand pe folie pe langa cele 21 de pilule active, un numar de 7 pilule de culoare diferita si fara substanta activa (hormon) ce se vor administra pe perioada celei de-a patra saptamani. Foliile altor produse nu contin aceste pilule inactive pentru perioada celei de-a patra saptamani, in acest caz administrarea va fi efectiv intrerupta in aceasta perioada, cu reluarea sa dupa o saptamana.

In primele 7 zile de administrare a oricarui produs in prima luna, va trebui utilizata si o alta metoda de contraceptie, in aceasta prima perioada nefiind eficienta protectia. Dupa aceasta perioada de inceput a administrarii contraceptivelor nu va mai fi nevoie de o alta metoda complementara de preventie a sarcinii.

Efectul anticonceptionalelor orale este reversibil. Dupa oprirea administrarii pilulelor poate surveni o sarcina in conditii absolut normale. Este recomandabil totusi ca o sarcina sa fie dusa pana la capat la o perioada de cel putin 12 luni dupa ultima administrare a pilulelor contraceptive. In cazul in care totusi apare o sarcina imediat dupa oprirea administrarii acestora exista riscul avortului spontan.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Anticonceptionale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 466 cuvinte
Nr caractere:
8 713 caractere
Marime:
13.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
pilula, tratament, contraceptie
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!