Morfologia cestodelor din familia taeniidae ce parazitează câinele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sunt helmintoze intestinale cornice,asimptomatice,sau mai rar cu manifestari digestive si generale,determinate de dezvoltarea mai multor specii asociate sau singulare de cestode din ordinul Cyclophyllidea.Unii agenti etiologici au o mare importanta zoonotica,provocand imbolnaviri grave omului,altii au gazde intermediare animale de ferma,provocand importante pierderi economice.

Agentii etiologici din familia Taeniidae sunt caracterizate prin forma dreptunghiulara mai lunga decat a proglotelor ovigere si deschiderea porilor genitali laterali,neregulat.

Din aceasta familie fac parte speciile:

-Taenia Hydatigena:cu dimensiunile de 3-5m lungime,proglotele ovigere masoara 10-14/4-7 mm,insertia proglotelor sun forma de manseta.Gazdele intermediare sunt rumegatoarele si porcul,la care se dezvolta Cysticercus tenuicollis.

-Taenia Pisiformis:masoara 0,5-2 m lungime,proglotele ovigere au 10-17/4-7 mm si strobila are aspect fierastruit.Gazdele intermediare sunt iepurele de casa sic el salbatic,la care se dezvolta pe seroasa peritoneala,ficat-Cysticercus pisiformis.

-Taenia Multiceps:cu marimea de 40-100 cm,proglotele ovigere avand 8-12/3-5 mm,au forma dreptunghiulara,gazdele intermediare avand bovinele,ovinele,la care paraziteaza in sistemul nervos central,Coenurus cerebralis.

-Taenia Serialis:are 40-70 cm lungime,cu porii genitali situati la partea superioara a marginii proglotelor.Gazdele intermediare sunt iepurele salbatic si cel de casa la care se dezvolta in tesutul conjunctiv subcutanat,larva Coenurus serialis.

-Taenia Ovis:are dimensiuni de 50-100 cm,scolex ornat cu dubla coroana de carlige,avand ca gazde intermediare oaia si capra,unde se dezvolta in musculatura Cysticercus ovis.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Morfologia Cestodelor din Familia Taeniidae ce Paraziteaza Cainele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
677 cuvinte
Nr caractere:
4 170 caractere
Marime:
140.58KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină Veterinară
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină Veterinară
Profesorului:
RUNCEANU CONSTANTIN
Sus!