Biologia șobolanului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Incadrare taxonomica si principalele specii

Sobolanii fac parte din Increngatura Vertebrata, Clasa Mammalia, Ordinul Rodentia, Subordinul Myomorpha, Familia Muridae.

In Romania si Republica Moldova se intalnesc urmatoarele specii de sobolani:

Sobolanul norvegian (Rattus norvegicus);

Sobolanul negru (Rattus rattus L.);

Sobolanul de apa (Arvicola terrestris L.);

Sobolanul de laborator.

Sobolanul norvegian – Rattus norvegicus

Sobolanul norvegian cunoscut si sub numele de sobolanul cenusiu, sobolanul calator sau salbatic, este raspandit pe tot globul, dar mai ales in zonele temperate. Fiind o specie gregara, taraieste in colonii de sute de indivizi, pe langa locuintele rurale, urbane sau izolate, in unitatile agricole vegetale, de cresterea animalelor sau cele care prelucreaza sau depoziteaza produse de origine vegetala sau animala.

Sobolanul norvegian are corpul scurt (18 – 25 cm) indesat, botul bont, urechile scurte, blana cu peri aspri de culoare bruna, gri pe spate, alba – gri pe abdomen. In general sunt animale agresive fata de animalele mici, indivizii din alte colonii de sobolani si chiar fata de om.

Traieste in galerii pe care le sapa in pamant, unde isi depoziteaza alimentele.

Are o activitate mai mult nocturna, fiind dotat cu un simt al mirosului si al auzului foarte ascutit, care depaseste pe om. Paleta gustativa este asemanatoarea omului, avand tendinta de a alege o ratie echilibrata, cand are la dispozitie mai multe alimente. Are nevoie de alimente cu un continut ridicat de apa sau surse de apa libere.

Se inmulteste in functie de regiune, hrana, climat si anotimp. Femela are 6 perechi de mamele din care 3 perechi pectorale si 3 perechi ingvinale. Maturitatea sexuala la femela este atinsa la varsta de 75 de zile. Gestatia dureaza 22 – 26 zile. O femela poate fata de 3 – 4 ori pe an cate 6 – 7 pui, in greutate de 5 – 5.6 g fiecare, fara par, fara dinti, cu ochii si urechile inchise. Durata medie de viata a sobolanului norvegian este de 3 – 4 ani.

Sobolanul negru – Rattus rattus L.

Este numit si sobolanul de casa, sobolanul de acoperis, sobolanul de vapor. Este mai raspandit pe glob decat sobolanul norvegian, mai ales in zonele tropicale si subtropicale.

Sobolanii negri sunt buni cataratori, fiind considerati o specie semiarboricola, deoarece isi construiesc cuibul in ramurile copacilor. Fiind o specie xerofila, la noi traieste mai ales in regiunile uscate din Dobrogea si Moldova.

Sobolanul negru are corpul alungit (16 – 21 cm), subtire. Lungimea cozii o intrece pe cea a corpului. Culoarea blanii este mai inchisa decat la sobolanul norvegian. Prezinta o varianta neagra destul de raspandita.

Botul este subtire, urechile sunt mari si subtiri, ochii proeminenti.

Sobolanul negru este un animal agil, traieste in grupe familiale mici si respinge membrii din grupele vecine.

Ca si sobolanul norvegian, consuma tot felul de alimente, dar poate sa isi schimbe usor alimentatia devenind la nevoie erbivor sau insectivor.

Femela atinge maturitatea sexuala la varsta de 67 de zile. Gestatia dureaza 20 – 22 de zile. O femela poate fata de 2 – 3 ori pe an cate 5 - 6 pui in greutate de 4 - 4.5 g fiecare. Puii sunt golasi si au acelasi ritm de crestere ca si cei ai sobolanului norvegian.

Sobolanul de apa – Arvicola terrestris L.

Este cunoscut si sub numele de guzganul de apa sau guzganul rosu. Este raspandit in regiunile din Lunca Dunarii, Transilvania si Moldova.

Lungimea corpului este de 12 – 17 cm. Botul este scurt, iar coada este paroasa si lunga de 8 – 9 cm. Blana este de culoare rosie cu parul lung si lucios, pe spate are culoarea neagra, iar pe abdomen, castaniu – cenusiu.

Observații:

Un referat in care este prezentat particularitaltile anatomice ale sobolanului, caraceristicile comportamentul acestuia.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Biologia Sobolanului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
4 319 cuvinte
Nr caractere:
25 915 caractere
Marime:
318.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină Veterinară
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină Veterinară
Sus!