Avortul la Animale Domestice

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CAPITOLUL I – ARGUMENT
1.1 Stadiile de dezvoltare ale produsului de conceptie
- Stadiul ovular
- Stadiul embrionar
- Stadiul fetal
1.2 Anexele fetale
- Amniosul
- Alantioda
- Corionul
- Cordonul ombilical
1.3 Tipuri de placentatie si formele de placente
1.4 Durata gestatiei
1.5 Simptomatologia generala a avorturilor
CAPITOLUL II – PARTEA GENERALA
2.1 Avorturile neinfectioase
2.1.1 Avorturile neinfectioase idiopatice
2.1.2 Avorturile neinfectioase simptomatice
2.2 Avorturile infectioase
2.2.1 Avortul brucelic
- Avortul brucelic la scroafe
- Avortul brucelic la oi si capre
2.2.2 Avortul campilobacterian
- Campilobacterioza genitala a taurinelor
- Campilobacterioza ovina
- Alte campilobacterioze mamifere
2.2.3 Rinotraheita infectioasa a bovinelor (Rhinotracheitis infectiosa)
2.2.4 Vulvovaginita pustuloasa infectioasa
2.2.5 Leptospiroza taurinelor
CAPITOLUL III – PARTEA SPECIALA
CAPITOLUL IV – CONCLUZII, RECOMANDARI
BIBLIOGRAFIE

Extras din referat:

Capitolul I

ARGUMENT

1.1 STADIILE DE DEZVOLTARE ALE PRODUSULUI DE CONCEPTIE

Produsul de conceptie parcurge în dezvoltarea sa mai multe etape sau stadii: stadiul ovular, stadiul embrionar si stadiul fetal.

Mentinerea gestatiei pâna la termen se realizeaza gratie unui echilibru feto-maternal.În perioada gestatiei se produc numeroase adaptari morfologice si functionale atât a mamei cât si ale fetusului.

Ruperea echilibrului feto-maternal se soldeaza cu întreruperea gestatiei, iar fetusul poate fi expulzat sau întrerupt. Aceasta întrerupere poarta denumirea de avort.

- Stadiul ovular începe imediat dupa fecundatie si dureaza pâna la implantare. În aceasta perioada se produc diviziuni succesive care dau nastere primelor diferentieri. Segmentarea ovulului fecundat începe la scurt timp dupa fecundatie. Dupa o serie de segmentari, începe o diferentiere a celulelor zigotului, formându-se o vezicula numita blastocist. Aceasta faza reprezinta momentul diferentierii a doua tipuri de celule: la suprafata viitorului embrion celule de tip epithelial, iar în interior celule ce se compacteaza. Dupa 7 zile (la vaci si scroafa) un grup mai mare de celule formeaza butonul embrionar din care se va forma corpul embrionului. Embrionul se fixeaza în epiteliul uterin, fenomen numit nidatie.

- Stadiul embrionar

Acest stadiu dureaza de la nidatie si pâna la formarea placentei complete.

La fata interioara a discului embrionar se formeaza procorionul, de natura ectodermica. Concomitent cu aparitia ectodermului, între aceasta si endoderm se formeaza o alta foita embrionara numita mesoderm. Aceasta depaseste discul embrionar sub forma unui strat de celule alcatuind splahnopleura. Din celulele octodermului, la extremitatile discului embrionar se vor forma doua conglomerate celulare rezultând doi butoni embrionari: anterior si posterior. Proliferarea celulelor între acesti doi butoni embrionari va constitui linia primitiva. În aceasta structura se va forma un sant, care ulterior se transforma în canal vertebral neural.

Din cei doi butoni embrionari se va forma centura scapulara si cea pelviana.

Celulele ectodermului prolifereaza, formând prelungirea cefalica din care se va dezvolta ulterior sistemul nervos central. Embrionul are aspectul literei “C”, capetele acestuia unindu-se. În interior se va forma o cavitate din care se organizeaza toracele si abdomemul fetusului. Nutritia embrionului se realizeaza prin vasele viteline.

- Stadiul fetal

Acest stadiu începe odata cu formarea circulatiei placentare fetale pâna la parturitie. În aceasta perioada se definesc organele si sistemele. Unele organe au o activitate intensa (cordul si ficatul), fiind în concordanta cu importanta acestora pentru dezvoltarea fetusului, iar alte organe au o activitate limitata (sistemul digestiv, sistemul excretor, SNC), alte organe nu functioneaza (pulmonul, hipofiza), schimburile gazoase realizându-se prin placenta.

1.2 ANEXELE FETALE

Pe masura ce produsul de conceptie se dezvolta intervin modificari importante în circulatia ce asigura legatura dintre mama si fat. Aceasta legatura este asigurata prin învelitorile fetale: amnios, alantoida si corion.

- Amniosul este o învelitoare subtire si transparenta care delimiteaza o cavitate în care se gaseste fetusul. Amniosul secreta lichid amniotic cu rol de protectie a fetusului la socurile mecanice si actiune antimicrobiana, continând substante cu efect bacteriostatic.

- Alantioda prezinta doua straturi: interior, alcatuit din tesut epithelial si exterior format din celule mezodermice. Între cele doua straturi exista o cantitate de lichid alantoidian care în timpul parturitiei lubrefiaza tractusul genital, usurând progresia fetusului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Avortul la Animale Domestice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
8 452 cuvinte
Nr caractere:
47 220 caractere
Marime:
37.67KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină Veterinară
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină Veterinară
Sus!