Ungerea mașinilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Oricat de ingrijit ar fi prelucrate suprafetele de contact a doua piese aflate in miscare relativa una fata de cealalta, la nivelul acestor suprafete apar forte de frecare.

Dupa cum intre suprafetele in miscare exista sau nu substante de ungere, frecarea poate fi: uscata, semifluida si fluida.

In mod normal, la functionarea de regim a masinilor si utilajelor se produce frecarea fluida. Frecarea fluida se poate mentine cand intre suprafete se realizeaza deplasari cu viteze mari, suprafetele sunt supuse unei apasari mijlocii si sunt alimentate in mod continuu cu lubrifianti.

Frecarea semifluida poate sa apara ca urmare a unei ungeri defectuoase sau insuficiente, precum si la pornirea si oprirea masinii cand, datorita vitezei prea mici, nu se poate introduce stratul de ulei necesar intre cele doua suprafete in miscare relativa.

La stationarea masinii, din cauza sarcinii de pe arbore, lubrifiantul este indepartat dintre cele doua suprafete ale fusului si ale cuzinetului, contactul fecundu-se direct pe varful asperitatilor suprafetelor respective, ramanand o cantitate foarte mica de lubrifiant in golurile dintre asperitatea. Astfel, la pornire, ungerea va fi incompleta, semifluida sau chiar uscata, daca masina stationat un timp indelungat

La viteze de rotatie mici, arborele incepe sa transporte sub el lubrifiant, care, avand forma de pana si o oarecare pasiune, incepe sa-l ridice; in acest caz, ungerea va fi semifluida.

La cresterea turatiei, centrul fusului se apropie de cel al cuzinetului, pentru a coincide cu el la turatia foarte mare. In acest ultim caz , teoretic, grosimea peliculei de lubrifiant devine constanta pe intreaga periferie a fusului.

In conditiile frecarii fluide se realizeaza :

- Micsorarea uzarii suprafetelor de frecare;

- Reducerea consumului de energie prin frecare;

- Marirea sarcinilor admisibile;

- Marirea sigurantei in functionare;

- Economie de lubrifianti.

LUBRIFIANTI

Lubrifiantii sunt materiale fluide, vascoase sau solide, care se pot intinde intre suprafetele de contact a doua corpuri solide in contact de frecare, atat pentru a inlocui frecarea uscata dintre cele doua corpuri printr-o frecare fluida, pentru a inlocui frecarea, cat si pentru a impiedica o incalzire prea mare.

Materialele de ungere trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- Sa poata forma un strat de ungere care sa micsoreze frecarea;

- Sa fie aderente la suprafetele in contact, sa nu se scurga in cazul cresterii temperaturii si sa nu se intareasca la scaderea temperaturii;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ungerea Masinilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
612 cuvinte
Nr caractere:
3 563 caractere
Marime:
6.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Mecanică
Tag-uri:
lubrifianti, motor, suprafete
Predat:
la liceu
Profesorului:
Caras Nicoleta
Sus!