Optimizarea Procesului Tehnologic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

PROCESUL TEHNOLOGIC

Procesul de producţie este un ansamblu tehnico-economic complex care cuprinde totalitatea activităţilor desfăşurate într-o întreprindere în vederea realizării produselor finite. Aceste activităţi sunt:

● de pregătire a fabricaţiei;

● de fabricaţie;

● de pregătire a produsului-marfă.

Ele se determină univoc:

Procesul tehnologic este o parte a procesului de fabricaţie, reprezentând transformarea directă, cantitativă şi calitativă a obiectului muncii. În acest context, se deosebesc:

- procesul tehnologic de elaborare a semifabricatelor;

- procesul tehnologic de prelucrare mecanică;

- procesul tehnologic de tratament termic.

Procesele tehnologice sunt structurate, în general, în mai multe elemente. Din punct de vedere al evidenţelor normative, operative şi contabile, un proces tehnologic cuprinde: stadii şi operaţii tehnologice.

2. ALEGEREA VARIANTEI OPTIME DE PROCES TEHNOLOGIC

Desfăşurarea în condiţii optime a proceselor tehnologice de bază este condiţionată de natura, calitatea şi accesibilitatea materiilor prime care sunt considerate, în raport cu produsul obţinut, ca fiind principale sau auxiliare (de ex. în obţinerea gazului de sinteză, metanul este materia principală iar apa, în stare de vapori, materie primă auxiliară).

Deoarece transformarea materiilor prime în produse are loc în anumite utilaje, starea de funcţionare a acestora determină desfăşurarea procesului tehnologic condiţii optime, fără pierderi de material şi energie. Un rol de seamă revine automatizării proceselor de fabricaţie, pentru menţinerea regimului optim de lucru prin controlul automat al parametrilor şi semnalarea oricăror abateri în valorile acestora ca şi a unor situaţii de avarii apărute în instalaţie. Un grad ridicat de automatizare contribuie la creşterea productivităţii muncii şi asigură calitatea impusă duselor.

De asemenea eficienţa proceselor tehnologice este influenţată de o serie de factori economici, care vizează atât costurile materiilor prime şi energiei, cât şi preţul de vânzare al produselor rezultate, factori ce depind de conjunctura economi-la un moment dat. Pentru a obţine permanent un efect economic pozitiv, întreprinderile trebuie să prospecteze piaţa şi să-şi adapteze procesele tehnologice, respectiv consumurile de materiale şi energie, parametrii de lucru, în funcţie de calitatea, accesibilitatea şi costurile de achiziţie a materiilor prime, ţinând seama ca nivelul cheltuielilor de producţie să fie cât mai scăzut. În special, întreprinderile chimice sunt sensibile la orice schimbări ale condiţiilor de funcţionare şi deci, trebuie să fie eficient de flexibile pentru a se adapta cu uşurinţă sau chiar automat la perturbaţiile 'duse de modificări ale factorilor atmosferici şi modificări ale cerinţelor pieţei.

2.2. Variabilele şi rolul lor în modelarea şi optimizarea proceselor tehnologice

Fiecare proces tehnologic se desfăşoară în instalaţii specifice, caracterizate prin intrări şi ieşiri fizice, materiale şi de informaţie, care suferă transformări şi căror perturbare negativă poate fi compensată în anumite limite.

Considerând instalaţia tehnologică drept un sistem unitar, remarcăm o serie de mărimi de intrare x şi de ieşiri y, respectiv:

y

Mărimile de intrare sau variabilele de intrare sunt independente şi pot fi rccomandabile Xc sau comandabile Xc, iar mărimile de ieşire sau variabilele de ieşire Y pot fi dependente sau de performanţă.

Pentru fiecare caz în parte se stabilesc o serie de variabile intermediare î constată efectul modificării variabilelor înainte ca acestea să se regăsească în valorile variabilelor de performanţă.

Observații:

UNIVERSITATEA PETROL-GAZE DIN PLOIEŞTI

FACULTATEA INGINERIE MECANICĂ ŞI ELECTRICĂ

SPECIALIZAREA INGINERIE ECONOMICĂ ÎN DOMENIUL MECANIC

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Optimizarea Procesului Tehnologic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 566 cuvinte
Nr caractere:
14 900 caractere
Marime:
20.69KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Profesorului:
Prof.Dr.Ing. Petrescu Marius Gabriel
Sus!