Mortezarea și rabotarea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rabotarea si mortezarea este procesul de prelucrare prin aschiere la care miscarea principala este rectilinie, executata in planorizontal. In functie de masina unealta pe care se realizeaza prelucrarea, miscarea principala si cea de avans pot fi executate de catre cutitul de rabotat sau de catre piesa pe masa masinii: la prelucrarea pe rabotare cu cap mobil, scula executa miscarea principala, iar semifabricatul miscarea de avans la prelucrarea pe raboteze cu masa mobila, semifabricatul executa miscarea principala, iar scula miscarea de avans la prelucrarea pe masini speciale, folosite in ateliere de cazangerie pentru rabotat muchiile tablelor, atat miscarea principala cat si cea de avans sunt executate de scula In cazul mortezarii miscarea principala, rectilinie alternativa, se executa in plan vertical de catre scula, iar miscarea de avans de catre semifabricatul prins pe masa miscarii In timpul cursei inactive scula are timp sa se raceasca, motiv pentru care, la cele doua procedee lichidele de racire se utilizeaza doar in cazuri speciale.

Pentru ambele procedee, la capatul cursei de gol se realizeaza avansul intermitent de generare iar dupa o traiectorie completa, o noua adancime de aschiere se poate obtine prin indexarea avansului vertical executat de scula.

Deoarece, atat pentru cazul masinilor de rabotat cat si a celor de mortezat, viteza miscarii principale este variabila, fiind maxima la mislocul cursei si egala cu capetele acesteia, prelucrarea cu o viteza maxima la mislocul cursei si egala cu zero la capetele acesteia, prelucrarea cu o viteza apropiata de cea econimica este posibila numai pe o anumita portiune din cursa de-o parte si de alta a centrului acesteia. Acest lucru, precum si existenta cursei de gol, determina ca prelucrarile prin rabotar si mortezare sa fie caracterizate de o productivitate relativ scazuta, motiv pentru care se folosesc, in general in productia individuala sau de serie mica. Prin rabotare se pot prelucra suprafete plane (orizintale, verticale sau inclinate) , precum si suprafete profilate.

Rabotarea se utilizeaza in special la prelucrarea suprafetelor inguste si lungi (ghidaje, canale, marginile tablelor) unde lipsa de productivitate a procedeului este atenuata de specificul dimensional al pieselor. - prelucraerea suprafetelor plane orizontale se executa cu cutite normale de rabotat. La finisarea cu cutitul drept se lucreaza cu adancime de aschere de 0, 5. 2mm si avans de 0, 1. 0, 3 mm/ c. d iar la finisarea cu cutite late cotite adancimile de aschiere sunt de 0, 5. 1mm, iar avansurile de 5 15 mm/cd. Finisarea suprafetelor cu trepte in directie de avans se face cu ajutorul cutitelor incovoiate. Pentru prelucrarea suprafetelor plane cu trepte in directia principala se prevad canale de scapare cu latimea de 5. 10mm prelucrarea suprafetelor verticale se realizeaza cu ajutorul cutitelor normale sau a cutitelor colt inclinate cu ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mortezarea Si Rabotarea
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
790 cuvinte
Nr caractere:
4 681 caractere
Marime:
10.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Mecanică
Tag-uri:
procese, mecanica
Predat:
la liceu
Sus!