Lagăre de alunecare

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Argument 2
1. LAGARELE. Lagar de tip deschis cu cuzineti metalici 3
1.2. Funcţionarea lagărelor cu alunecare 6
2. Uzura 7
2.1. Tipuri de uzura intalnite: 8
Bibliografie 9

Extras din referat:

Argument

Avand in vedere ca aparitia primelor automobile este strans legata de descoperirea si perfectionarea masinii cu abur si a motorului cu ardere interna. Automobilele au aparut la mijlocul secolului trecut si erau echipate cu motor cu abur, iar spre sfarsitul secolului, motorul cu abur incepe sa fie inlocuit cu motorul cu ardere interna. Aceste automobile erau prevazute cu roti fara pneuri, aveau o transmisie simpla, masa mare, iar viteza de deplasare era foarte redusa. Primele automoile au fost facute pentru transportul de persoane.

In secolul nostru incepe folosirea rotilor cu pneuri; s-au perfectionat: motorul cu ardere interna si transmisia, au crescut vitezele de deplasare; si s-a diversificat continuu constructia automobilului si a motoarelor in special.

De aceia s-au realizat diverse studii privind imbunatatirea functionarii motorului, a ridicarii performantelor acestuia utilizandu-se fiecare mecanism in instalatii. pentru aceste analize se afla si frecarea pieselor, deoarece piesele aflate intr-o miscare continua se pot deteriora datorita regimului termic ridicat sau aparitia factorilor corozivi.

Functionarea motorului cu ardere interna se caracterizeaza prin existenta mai multor suprafete aflate sub sarcina si in miscare relativa unele fata de altele, in aceste conditii este necesar un lubrifiant pentru a diminua frecarile dintre suprafete. Deci, sa se introduca intre suprafete un fluid care sa adere la suprafete, sa fie vascos ca prin presiunea intensa care ia nastere sa mentina suprafetele la o anumita distanta.

1. LAGARELE. Lagar de tip deschis cu cuzineti metalici

Avand in vedere conditiile grele in care lucreaza lagarele cilindrilor de lucru ai laminoarelor, caracterizate de presiuni mari (200-500 da N/cm2 ) si temperaturi ridicate (pana la 300-350°C), intretinerea, exploatarea si repararea acestora reprezinta operatii de mare raspandire si consecinte imediate a supra bunei functionari a laminoruli in ansamblu.

Lagarele cilindrilor de lucru se pot imparti, din punct de vedere constructiv, in trei mari grupe:

-lagare cu alunecare de tip deschis, cu cuzineti metalici si nemetalici;

-lagare cu alunecare de tip inchis cu frecare lichida (tip Morgoil);

-lagare cu rostogolire ( rulmenti).

Lagarele cu alunecare de tip deschis se folosesc in deosebi la laminoarele degrosoare (bluminguri si slebinguri), la laminoarele de tabla groasa si la laminoarele de profile grele. De asemenea, aceste lagare se intalnesc la aproximativ toate laminoarele vechi.

Lagarele cu frecare lichida si lagarele cu rulmenti se folosesc la laminorele continue de profile mijlocii, usoare si sarme si la laminoarele continue de benzi subtiri laminate la cald sau la rece.

O exploatare corespunzatoare a lagarelor cilindrilor de laminare depinde de modul in care sunt efectuate operatii ca: demontarea si montarea elementelor componente ale lagarelor, contrulul starii in care se afla acestea, intretinerea lagarelor in timpul functionarii lor, repararea lagarelor etc.

Lagar de tip deschis cu cuzineti metalici Fig. 1:

-traversa superioara a portlagarului;

-cuzinet superior;

-traversa inferioara a portlagarului;

-cuzinet inferior.

1.1. Clasificare:

a)Lagarele cu alunecare de tip deschis cu cuzineti metalici (fig. 1) se folosesc in momentul de fata numai in cazul laminorelor descontinue pentru table subtiri in foi la care temperatura fusurilor ajunge pana la 300°C. In acest caz, cuzinetii sant fixati intr-un suport ce se introduce in fereastra cadrului, numit portlagar. Ca materiale, pentru executarea cuzinetilor, se folosec bronzuri cu staniu, otel grafitat turnat si recopt pentru separarea carbonului liber sub forma de grafit etc. La aceste lagare problema cea mai delicata in exploatare o reprezinta asigurarea unei ungeri corespunzatoare in conditii de temperatura ridicata a fusurilor. Pentru a se reduce temperatura de lucru a acestor lagare se recomanda ca in interiorul portlagarelor sa se prevada serpentine prin care sa circule apa de racire.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lagare de Alunecare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 007 cuvinte
Nr caractere:
11 640 caractere
Marime:
1.94MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!