Înlăturarea defectelor rulmenților și înlocuirea lor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.1Inlaturarea defectelor rulmentilor si inlocuirea lor

Un rulment la care se observa urme de rizuri,ciupituri sau inegrirea cailor de rupere si a corpurilor de rostogolire,nu mai poate fi folosit.

Ceea ce se poate remedia la un rulment este indepartarea petelor de coroziune.In celelalte cazuri,rulmentii se inlocuiesc cu altii noi,cu precizia impusa de subansamblul masinii,utilajului sau instalatiei respective.

Repararea propriu-zisa a rulmentilor se poate face numai la aceeia care lucreaza pe bile sau role,fara inel interior(direct pe arbore) si cand arborii au fost reconditionati prin rectificare,iar diametrul llor a fost micsorat.In acest caz,rolele sau acele trebuie sa fie inlocuite cu altele cu diametrul corespunzator.

Acele si rolele pentru rulmenti pot fi procurate direct de la societatile comerciale producatoare de rulmenti si numai in cazuri speciale se pot executa la atelierul reparator.Acele nu trebuie sa aiba abateri mai mari de 2,5um in ceea ce priveste conicitatea,ologonalitatea si convexitatea.Inainte de montaj ele se sorteaza.

Limita de sortare nu trebuie sa depaseasca -2umpentru masini foarte precise; -3um pentru masini normale; -5 um pentru alte scopuri.

1.2 Repararea cuplajelor,ambreajelor si franelor

a.Repararea cuplajelor.

Lucrarile de reparare a cuplajelor sunt specifice fiecarui scop de cuplaj.

La cuplajele elastice se inlocuiesc,cu ocazia reparatiilor,inelele sau lamelele din material elastic.

Inelele se executa din cauciuc la care rezistenta la tractiune este de minimum 100 daN/cm, alungirea relativa,la rupere este de minimum 250%; duritatea 55-70 grade hore.

In cazul cuplajului cu lamele,acestea se executa,in general,din talpa crupon.

Cuplajele cardanice au o constructie care nu permite ca pisele componente sa fie separate ,si ca atare,ele vor fi intotdeauna inlocuite cu altele noi.

La cuplajele dintate repararea consta in general in reconditionarea danturii uzate si in micsorarea jocului dintre dinti.

Aceasta se face prin cromare dura, daca dantura nu este prea uzata ,sau piesele in cauza se executa din nou,daca dintii s-au subtiat sau s-au rupt.

Ceea ce trebuie avut in vedere la repararea sau la executia piselor este precizia danturii,care este in functie de viteza periferica a unui punct de pe cercul de divizare si anume:precizie normala pentru cuplajele care lucreaza la nivele periferice pana la 15m/s inclusiv;precizie marita pentru cuplajele acre lucreaza la viteze periferice de peste 15 m/s.

Dantura bucselor si a mansoanelor dintate se executa cu profil in evolventa ,unghiul profilului de referinta fiind egal cu 20 grade ,iar toate danturile aceluiasi cuplaj se executa in aceeasi clasa de precizie

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inlaturarea Defectelor Rulmentilor si Inlocuirea Lor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 462 cuvinte
Nr caractere:
13 718 caractere
Marime:
14.09KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!