Imbunătățirea Calității prin Proiectare Axiomatică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este absolvent al Facultatii de Mecanica, promotia 1969 a Institutul Politehnic "Traian Vuia" din Timisoara, actualmente Universitatea "POLITEHNICA" din Timisoara. A urmat cursuri de specializare privind metode de imbunatatire a calitatii, organizate atat in tara (Timisoara si Cluj-Napoca) cat si la Universitatea din Knoxwille - Tenneessee -S.U.A si Universitatea Tehnica din Magdeburg - R.F.G. In prezent este conferentiar la catedra de Tehnologia Constructiilor de Masini, a Facultatii de Mecanica din Timisoara unde preda cursuri la disciplinele Dispozitive, Utilaje de fabricare si control si Metode de imbunatatire a calitatii produselor sau proceselor de fabricatie. Este consultantul unor firme din orasul Timisoara in probleme de calitate a produselor sau a proceselor de fabricatie.

Rezumat: Conceptia oricarui produs sau proces de fabricatie este necesar sa satisfaca cerintele proiectarii axiomatice, referitoare la respectarea celor doua axiome ale acesteia: axioma independentei functiilor impuse a fi indeplinite de produs, respectiv axioma informatiilor, care impune minimului de informatii necesare pentru satisfacerea functiilor impuse. Conceptia porneste de la atributele de calitate impuse de consumator care sunt apoi transpuse succesiv in domeniul functional, apoi in domeniul fizic si domeniul proceselor de fabricatie. Efectuand ierarhizari si descompuneri in zigzag se vor gasii functii impuse si parametrii de conceptie sau variabile de fabricatie care se pot implementa in vederea asigurarii calitatii cerute produselor. Diversele solutii de produse create prin diverse ierarhizari si descompuneri in zigzag vor fi selectate pe baza axiomei informatiilor, pentru obtinerea solutiei optime.

Abstract: The product design or manufacturing design must satisfy the two axioms of the axiomatic design: independence axiom of the product requirement functions, respective information axiom which impose the minimum of the information for satisfying the requirement functions. The design begin with the quality attributes impose by the customer which are transpose successively in the functional domain, physical domain and manufacturing domain. Making hierarchies and decompositions in zigzag will be find requirements functions and design parameters or process variables that can be implemented for assure the quality for the products. Different product solutions create with different hierarchies and zigzag decompositions can be selected using the information axiom for finding the optimal solution.

1. INTRODUCERE

Consumatorul a devenit tot mai pretentios in ceea ce priveste calitatea produselor pe care le utilizeaza. Acesta este motivul pentru care firmele cauta sa gaseasca metode cat mai adecvate de a proiecta si executa produse care sa raspunda cat mai mult cerintelor consumatorului. Sunt eforturi tot mai mari de colectare a cerintelor consumatorului [1], de a le analiza si a extrage caracteristicile de calitate atat cele exprimate de consumator cat si cele care nu au fost exprimate, dar pe care consumatorul le presupune ca trebuie sa existe la produs. De mare importanta sunt acele caracteristici de calitate oferite de proiectanti produselor pe care consumatorul nu se gandeste sa le gaseasca la produs, astfel este creata calitatea excitanta, care face ca produsul sa fie tot mai dorit de consumator. Tot mai mult activitatea de conceptie a produselor este dirijata spre satisfacerea cerintelor consumatorilor prin fixarea unor functii impuse de a fi realizate de produs. Proiectarea axiomatica este una din metodele de conceptie care raspunde acestor cerinte.

2. SCOPUL CONCEPTIEI AXIOMATICE

Scopul conceptiei axiomatice este de a stabili baze stiintifice pentru conceptia produselor si de a imbunatatii activitatea de proiectare. Ea doreste sa faca proiectantii mai creativi, sa reduca cautarile aleatorii de solutii, sa minimizeze procesele iterative de determinare a solutiilor optime, sa permita proiectantilor sa conceapa sisteme complexe, care sa fie logice si explicite.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Imbunatatirea Calitatii prin Proiectare Axiomatica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 564 cuvinte
Nr caractere:
23 537 caractere
Marime:
184.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
proiectare, sisteme complexe
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!